Boris Godunov spojil Zhořelec a Liberec

   
9.5.2005
Náročnou operu Modesta Petroviče Musorgského uvede velká scéna v Liberci v pátek

Dvě operní scény z české a německé strany hranic spojily své síly v nové premiéře Divadla F. X. Šaldy Boris Godunov. Náročnou operu Modesta Petroviče Musorgského uvede velká scéna v Liberci poprvé již v pátek.
Národní drama Boris Godunov je považováno za Musorgského stěžejní dílo stejně jako za základní pilíř ruské školy Mocná hrstka. Dílo, jehož děj autor postavil na Puškinově Komedii o bolesti státu moskevského, caru Borisovi a Griškovi Otreplěvovi, zdobí skvělé sborové výstupy. Ty představují ruský lid ve vlastní bídě a smutku.
„Podobné dílo jsme nemohli připravit z vlastních zdrojů. Na scéně se představí přes sedmdesát sborových zpěváků. Využili jsme proto svých kontaktů s divadlem v Görlitz,“ řekl ředitel Divadla F. X. Šaldy František Dáňa.
Liberecká scéna navázala vazby se sousedním německým operním domem před dvěma lety. Boris Godunov je však první velkým společným projektem.
„Tato opera se v Liberci nikdy nehrála, možná právě kvůli náročnosti. Spojili jsme lidské zdroje i finance, což posluchač a divák rozhodně pozitivně pocítí. Problémy nastaly hlavně při plánování zkoušek, kdy se vzniku nové opery podřizoval provoz obou divadel,“ dodal Dáňa.
Děj opery se rozvíjí v několika pásmech. Na prvém místě je to Boris, který se stal carem za hrůzných okolností, a nakonec umírá s výčitkami svědomí, druhé pásmo tvoří bizarní příběh samozvance Otrepěva a jeho vzestup na ruský trůn. Svébytná stylizace lidové písně i chrámového zpěvu vytvářejí nenapodobitelnou atmosféru díla.
Nová inscenace vznikla ve spolupráci dirigenta Martina Doubravského a režiséra Josefa Průdka. O výtvarnou složku se postarali Martin Chocholoušek a Vladimíra Fomínová. V hlavních rolích se představí mimo jiné Nikolai Višnjakov, Anatolij Orel nebo Věra Poláchová.

Jakub Hora Právo

Názory čtenářů

zde se můžete k tématu vyjádřit nebo reagovat na názory jiných lidí...

 přidat komentář