Záchrana domů

   (lh)
2005-07-28
Euroregion jednal o podstávkových domech

Češi, Poláci a Němci se dohodli na záchraně venkovské krajiny * Vísecká rychta už slouží jako muzeum a skanzen
Záchranu podstávkových domů, které neodmyslitelně patří do venkovské krajiny všech tří částí Euroregionu Nisa, si vzali za cíl zástupci české, polské a německé strany při jednání v polské Lubani.
Všechny tři strany se dohodly na partnerské spolupráci při společném rozvoji projektu Krajina podstávkových domů, který zahrnuje území přesahující troje státní hranice. Právo o tom za českou část Euroregionu Nisa informoval její sekretář Jaroslav Zámečník, jenž se v uplynulém volebním období jako radní pro kulturu libereckého hejtmana zasadil o záchranu podstávkových domů.

Je jich deset tisíc
Cílem spolupráce bude rozvoj venkovské kulturní krajiny, jejíž ráz určuje lidová architektura Horní Lužice, severních Čech, Saského Švýcarska a Dolního Slezska a která jí dodává jedinečný a neopakovatelný rys.
„V Sasku, Polsku a severních Čechách je odhadem již přes deset tisíc podstávkových domů. Jedná se o architektonické dědictví venkovského života, které bychom chtěli spolu s Němci a Poláky zachovat. Tato lidová architektura je pro naši oblast unikátní a tak, jako jsou pro Alpy typické tamní městské a venkovské domy, by pro zdejší region mohly být symbolické podstávkové domy,“ řekl k projektu liberecký hejtman Petr Skokan (ODS).
Ten také podepsanou dohodu předloží v srpnu libereckým zastupitelům ke schválení.
Liberecký kraj dosud finančně podpořil vytvoření evidence asi 550 podstávkových domů na jeho území. Letos také vydal publikaci pro veřejnost ohledně tematiky záchrany podstávkových domů, která je k dispozici na odboru rozvoje Libereckého kraje. Na území Saska je již zmapováno okolo šesti tisíc takovýchto domů a vypracovali i systém finanční podpory na jejich údržbu.
„Liberecký kraj má ve vlastnictví unikátní Víseckou rychtu v Kravařích, která byla postavena v roce 1797. Dnes slouží jako muzeum a skanzen a je přístupná veřejnosti. Rádi bychom získali prostředky z Evropských fondů například na její údržbu nebo i na další záměry, na kterých jsme se s Němci a Poláky dohodli,“ podotkl Skokan.

Replika sklárny
Podle Zámečníka je připravován i záměr výstavby repliky dnes již neexistující sklárny rodu Wandererů v Bedřichově.
„Byla historicky první sklárnou v Jizerských horách. Její založení se datuje kolem roku 1690. Výstavbou její repliky bychom určitě získali zajímavou turistickou atrakci. Její architektura byla rovněž unikátní ukázkou lidové tvořivosti,“ uvedl pro Právo Zámečník. Také v tomto případě se počítá s podporou Evropských fondů.
Barbora Silná Právo

Názory čtenářů

zde se můžete k tématu vyjádřit nebo reagovat na názory jiných lidí...

 přidat komentář