Město Hoyerswerda se brání smrti

   (lh)
2005-08-15

Jak umírá město? O tom Margitta Fasslová nikdy neuvažovala do té doby, než na internetu objevila stránku, na níž se scénářem zániku zabývá jeden vysokoškolský profesor z lužickosrbské Chotěbuzi.
Smrt města není podle něj žádná rychlá záležitost. Zpočátku situaci nebere nikdo vážně. Autobusová a železniční doprava do města se omezuje, protože se nevyplácí. Stále více lidí si balí kufry.
To vede k poklesu příjmů z daní, takže radnice musí uzavírat školy a zdravotnická zařízení. Boří se celé obytné bloky. A tak to jde dál. Krok za krokem až k zániku.
„U nás by k tomu mohlo dojít,“ připouští Margitta Fasslová (54), typická Ossi - Výchoďačka, která od roku 1993 řídí v Hoyerswerdě úřad bytového hospodářství.
Vedle Eisenhüttenstadtu se toto místo v saské Lužici stalo modelovým městem NDR. V srpnu 1956 položili na ulici Augusta Bebela číslo 16 základní kámen pro 380 bytů. Každý z nových obytných komplexů čítal brzy tolik obyvatel jako původní staré město. Asi dvacet kilometrů odtud, na lužickém písku pod borovicovými lesy, vyrostl petrochemický kombinát Schwarze Pumpe zpracovávající hnědé uhlí.
„Lidé přicházeli z celé země. Panovala tu skvělá nálada, skoro americké poměry. Zdálo se, že všechno je možné,“ vzpomíná starosta Horst-Dieter Brähmig (71). Hoyerswerda se stala nejmladším městem NDR s nejvíce dětmi. Rostlo jako žádné jiné: za 25 let ze 7775 obyvatel skoro na desetinásobek - 71 tisíc.
Avšak v roce 1990 kombinát s 18 tisíci zaměstnanci zkrachoval. Město se začalo vylidňovat. Ještě loni tu žilo 44 tisíc lidí, do 15 let jich zůstane ne víc než 15 tisíc.
Dá se vůbec pád zastavit? „Víte, nemůžeme se držet prognóz o vývoji obyvatelstva, to bychom se zbláznili. Nepřipadám si jako kapitán na Titaniku. Pamatuji si ale nenapodobitelný rozkvět. Viděl jsem ho na vlastní oči, tak jako teď přihlížím úpadku,“ podotýká starosta. Ví moc dobře, že tu za celý měsíc zaznamenají třeba jen tři svatby a tři porody, že přibývá seniorů a mladí prchají pryč.
Radnice spolu se saskou zemskou vládou připravila pro investory šest hi-tech projektů. Otázka však zní: pro koho? Firma Margitty Fasslové spravuje byty, z nichž každý čtvrtý je prázdný. Renovovat přijde dvakrát dráž než strhnout. A tak se bourá. „Nechci se poddávat negativům. Ale jedno vím jistě: druhá doba rozkvětu se tady konat nebude,“ uzavírá Margitta Fasslová.

Vladimír Plesník Právo

Názory čtenářů

zde se můžete k tématu vyjádřit nebo reagovat na názory jiných lidí...

 přidat komentář