Budyšín-hlavní ...

   (lh)
17. srpna 2005
Budyšín – hlavní město Lužických Srbů
Díky jízdence SONE+ nebo LIBNET+ mohou za přijatelnou cenu poznávat německé pohraničí i neželezničáři. Mezi místa, která by rozhodně neměli zapomenout navštívit, patří neoficiální hlavní město Lužických Srbů – Budyšín.

Je to krásné město nad Sprévou s bohatou historií a množstvím dochovaných památek. První zmínka o městě pochází z roku 1002, ale toto místo bylo osídleno již mnohem dříve. Například v sedmém století se zde usídlili Lužičtí Srbové a přišli na místa již dříve obydlená. Nelze se divit, že si předkové místních obyvatel zvolili toto místo. Řeka tu vytváří meandry hluboko zaříznuté do úzkého údolí. Dnes na tomto místě stojí zbytky středověkého hradu a kolem města se zachovalo starobylé opevnění s množstvím věží a bašt. Na jednu z nich, Alte Wasserkunst – Starou vodárnu, se dá vystoupit a sledovat řeku v údolí. Jak vysoko lze na věž vystoupit, tak hluboko lze sestoupit do spodních pater s vodárenskou technikou, částečně vytesaných do skály.

Nedaleko od věže v areálu bývalého hradu je také Srbské muzeum. Nacházejí se v něm různé památky na dávné slovanské osídlení, dobu srbského obrození, školní učebnice v srbštině a bohatá sbírka regionálních krojů Lužických Srbů. Protože popisky jsou, jako skoro většina nápisů na veřejných budovách ve městě a jeho okolí, dvojjazyčné – německy a srbsky – není problém přečíst si je ani pro české návštěvníky.

Ve městě existuje ještě mnohem více zajímavých míst a krásných památek – Bohatá věž (Reichenturm), gotický chrám sv. Petra (Petridom) či areál zničeného kostela sv. Mikuláše (Nikolaikirche), který byl součástí opevnění a dnes je na jeho místě zajímavý hřbitov. Příznivce modelové železnice pak jistě zaujme specializovaný obchod na Steinstrasse nedaleko historického centra.

Vlakové spojení do Budyšína je pohodlné. O víkendech jezdí z Liberce ranní spoj do Drážďan, ze kterého ve stanici Bischofswerda přestoupíte na regionální vlak DB směrem na Zhořelec.

-PeŠŤ-Železničář č32


Názory čtenářů

zde se můžete k tématu vyjádřit nebo reagovat na názory jiných lidí...

 přidat komentář