Pohled...

   (lh)
2005-09-13
Pohled do života Lužických Srbů

Fotografie Jürgena Matschieho v Malé výstavní síni zachycují obyvatele z okolí Budyšína

Zajímavý pohled do života Lužických Srbů přináší Malá výstavní síň v Liberci.
Nová kolekce fotografií německého autora Jürgena Matschieho, který pochází ze srbské rodiny, zachycuje obyvatele oblasti kolem Budyšína v příznačných a zároveň lidsky zajímavých situacích.
Výstava spojuje dvě autorovy kolekce - Doma a Fotografie z Lužice. Sbírka tak zasahuje do dvou, zdánlivě oddělených rovin, portrétů konkrétních osob a zachycení zvyků a života Lužických Srbů v nejrůznějších událostech. Obě části však nakonec splývají v zajímavý obraz života v regionu.
„Díky dlouhodobému zájmu o kulturu národnostně smíšené Lužice platí Matschie za znalce kraje i historie. Fotograf se na výstavě obrací ke svých současníkům, aby je v jejich proměnlivosti zvěčnil. Dvě polohy fotografií pak ukazují celé téma plasticky,“ řekl kurátor výstavy Josef Moucha. Návštěvníci se setkají v rámci portrétů se snímky Matka a syn, Otec a syn, Sousedky či Otec a dcera, přičemž fotografie zachycují typické venkovské obyvatele v jejich přirozeném prostředí, doma, na zahradě nebo na procházkách.
V další části výstavy nabízí autor pohled do světa kulturních a lidových zvyků, nabízí snímky z masopustního úterý, masopustu ve škole, stavění máje nebo mariánského procesí. Zajímavé jsou také záběry z pečení chleba, sklízení chřestu nebo draní peří. Výstava zachycuje rovněž obyvatele při práci, kdy vedle řezbáře, archivářky či krmičů prasat uvidí návštěvníci i dva lužické spisovatele, Bena Badara a Jurije Kocha.
Výstava bude v Liberci k vidění do pátku 16. září.

Jakub Hora Právo

Názory čtenářů

zde se můžete k tématu vyjádřit nebo reagovat na názory jiných lidí...

 přidat komentář