Volby skončily patem

   (lh)
2005-09-19
CDU/CSU velmi těsně první, ale zklamaná *Vládu by chtěli sestavit Merkelová i Schröder

ODHADY: CDU/CSU 35,0 %, SPD 34,2 %, FDP 10,1 %, LEVICOVÁ STRANA 8,7 %, ZELENÍ 8,2 %

Včerejší německé předčasné volby do Spolkového sněmu přinesly pat. Opoziční strany CDU/CSU sice podle prvních předběžných odhadů velmi těsně vyhrály, ale nemají sílu sestavit se zamýšleným partnerem FDP většinovou vládu.
V obdobné situaci je však také vládnoucí SPD, která nemůže vládnout jen v koalici se Zelenými.
Německo zažilo mimořádně napínavý večer. Podle předběžných odhadů v době uzávěrky tohoto vydání totiž získaly CDU/CSU 35,0 %, což je ještě horší výsledek, než kterého dosáhl šéf CSU Edmund Stoiber v roce 2002 s 38,5 procenty. Pro SPD se vyslovilo 34,2 procenta voličů, což je nejhorší výsledek strany od roku 1957. Zelení získali 8,2 procenta.. Volby vyhrály - měřeno přírůstky hlasů - vlastně FDP s 10,1 a Levicová strana s 8,7 procenta. Poprvé v historii Spolkové republiky obě hlavní strany, SPD a CDU/CSU, si současně připsaly méně než 40procentní podporu. Znamená to, že reformy zřejmě půjdou k ledu nebo budou velmi okleštěné, což vyvolalo skepsi podnikatelů a finančníků.

"Chtěli dobýt kancléřství, ale trpce se zklamali"

Dosavadní kancléř Gerhard Schröder chce po včerejšku dál vládnout. "Ti, kteří se chtěli domoci změny v kancléřském úřadě, grandiózně ztroskotali," prohlásil včera v Berlíně asi dvě hodiny po oznámení výsledků.
"Nerozumím, a jsem si jist, že ani Němci tomu nerozumějí, jak chce CDU/CSU tak sebevědomě a arogantně z tak katastrofálního volebního výsledku odvodit nárok na politické vedení. A k tomu nedojde. Cítím mandát, abych se postaral o to, aby v naší zemi v příštích čtyřech letech působila stabilní vláda pod mým vedením. Jde o pokračování reforem bez ohrožení sociální soudržnosti o obnovu hospodářské síly při respektování ekologie a o to, aby tato země přispívala vždy k mírovému řešení konfliktů," shrnul kancléř.
Také předseda SPD Franz Müntefering se vyjadřoval optimisticky.
(Pokračování na str. 2)

(Pokračování ze str. 1)
"Přátelé, po dnešních volbách bude dále německým kancléřem Gerhard Schröder. Lidé k němu mají důvěru, kterou nemají k paní Merkelové," prohlásil Müntefering. Tím zároveň dal najevo, že velká koalice CDU/CSU pod vedením Merkelové nebude. Za současných podmínek je to podle něj obrovský úspěch pro SPD -vzhledem k tomu, že ještě počátkem července měla CDU podporu 49 až 51 procent.
"Nebudeme hledat koalici s Levicovou stranou," ujišťoval a dodal, že o dalším postupu rozhodne dnes předsednictvo strany.

Hluboce zklamaní konzervativci

V domě Konrada Adenauera, v sídle CDU, zavládla po 18. hodině ledově zklamaná atmosféra, informovaly televizní stanice.
Po půlhodině přistoupila k mikrofonu Merkelová, která prohlásila: "Jsme nejsilnější, rudozelená vláda skončila, jako představitelka nejsilnější strany mám pověření vytvořit vládu a pustím se do toho. Budu jednat se všemi kromě Levicové strany. Uvidíme, co z toho vznikne."
Hesenský premiér Roland Koch (CDU) v televizi ZDF nicméně otevřeně přiznal, že neděle je hořká porážka, "protože cíle vyměnit vládu jsme nedosáhli".
Zato rozzářený šéf FDP Guido Westerwelle, nejspokojenější muž včerejšího večera, mohl prohlásit, že nynější výsledek je největším úspěchem historie jeho strany a dodal, že žádná semaforová koalice s SPD a Zelenými nebude.

***

Možná východiska
Wahl 2005

* Velká koalice: SPD a CDU/ CSU. Schröder ani Merkelová ji včera večer nevyloučili. Schröder však v ní nechce Merkelovou.

* Semaforová koalice: SPDZelení-FDP. Liberálové ji odmítají, protože jejich předvolební sjezd se rozhodl jen pro spolupráci s CDU. FDP však může svolat nový sjezd.

* Levicová koalice SPD-Zelení a Levicová strana. Mezi Schröderem na jedné a Gregorem Gysim a Oskarem Lafontainem na druhé straně jsou názorové rozdíly. Podle ZDF se dnes přesto sejde Schröder s Lafontainem.

* V případě, že by nedošlo k dohodě o žádné z těchto variant, by mohlo dojít i na nové mimořádné volby.

Oprávněných voličů bylo téměř 62 miliónů a o 299 přímých mandátů se ucházelo 25 politických stran, ale jen šest překročilo hranici 5 %, potřebnou ke vstupu do Spolkového sněmu.

Při posledních volbách v roce 2002 získala SPD 38,5 % hlasů, stejně jako CDU/CSU, Zelení 8,6, FDP 7,4 a tehdejší PDS, která je nyní součástí Levicové strany, získala jen dva přímé mandáty.

Oficiální výsledky německých předčasných voleb se očekávaly dnes ráno.

Grafy

Předběžné výsledky německých voleb - v %
Uvnitř sloupce změna proti výsledkům minulých voleb

CDU/CSU 35,0 -3,5
SPD 34,2 -4,3
FDP 10,1 +2,7
Levicová strana 8,7 +4,7
Zelení 8,2 -0,4
PRÁVO - ti

Pravděpodobné rozdělení křesel

Zelení 51
SPD 213
CDU/CSU 217
Levicová strana 54
FDP 63
Celkem 598 křesel


Jan Kovařík PRÁVO - ti

Názory čtenářů

zde se můžete k tématu vyjádřit nebo reagovat na názory jiných lidí...

 přidat komentář