Jednala rada Euroregionu Nisa

   (lh)
2005-10-11
Hovořilo se o nové situaci po vstupu Česka a Polska do EU

Na třicet zástupců euroregionu Nisa (ERN) jednalo v sobotu v německém Budyšíně na 13. zasedání třístranné rady euroregionu Neisse-Nisa-Nysa. Právu to sdělil sekretář české části Euroregionu Nisa Jaroslav Zámečník.
Upřesnil, že politici hovořili o rozšíření ERN po vstupu Česka a Polska do Evropské unie, zabývali se i stavem ochrany hranic, novými podmínkami pro podnikání a společným územním plánováním. Českou delegaci vedl předseda české části a hejtman Libereckého kraje Petr Skokan (ODS), podle kterého na setkání prezentovali především hospodářské ukazatele jednotlivých částí.
„Ukázaly se trvající velké rozdíly ve výši mezd, nezaměstnanosti i možnostech podnikání mezi jednotlivými částmi euroregionu. Myslím, že právě další budoucnost euroregionu je v projektech, které budou směřovat do hospodářské oblasti a pomohou nám se přibližovat například ve výši průměrných platů na saské straně,“ konstatoval po jednání Skokan.
Ze statistik také vyplynulo, že v roce 2004 byla na polské straně Euroregionu Nisa 25procentní nezaměstnanost a na saské straně dvacetiprocentní. Nejlépe si pak vedla česká část euroregionu, kde nezaměstnanost dosáhla pouze osmi procent.
„Zároveň se ale hovořilo i o průměrné měsíční mzdě, která přepočítaná na euro činila v Sasku 2200, Česku 520 a v Polsku pouze 440 eur,“ dodal Zámečník.

Barbora Silná Právo

Názory čtenářů

zde se můžete k tématu vyjádřit nebo reagovat na názory jiných lidí...

 přidat komentář