Nové Německo v poločase

   (lh)
2005-10-04
Od sjednocení země uběhlo 15 let * Saský premiér žádá pro východ vlastní zákony


BERLÍN/PRAHA K tomu, aby sjednocené Německo, hlavně jeho bývalá východní část, začalo konečně prosperovat, by se mělo rozdělit. Alespoň částečně. Tyto hlasy se včera vedle obligátních výzev k pokračování "sjednocovací" pomoci ozvaly na oslavách patnáctého výročí dne, kdy byla bývalá NDR připojena ke Spolkové republice.
"Měli bychom přijmout fakt, že Německo není homogenní ekonomickou oblastí a nesnese jednotné hospodářské struktury," prohlásil saský premiér Georg Milbradt. "Východoněmecké země potřebují zvláštní stavební právo, vlastní ekonomické a pracovní právo. Jen pokud hospodářsky porostou rychleji než západ, mohou se vymanit ze závislosti na platbách ze západu," uvedl premiér této nejvýznamější nové spolkové země pro nedělní vydání Frankfurter Allgemeiene Zeitung. Právě skutečnost, že východní Německo před patnácti lety převzalo bez jakýchkoli úprav celý systém spolkové republiky, včetně platů a důchodů a sociálního systému, je mnoha politology uváděn jako jeden z důvodů, proč se rozdíl mezi východem a západem Německa dále prohlubuje.

V rámci včerejších oficiálních oslav, které se letos konají v Postupimi, přiznal i předseda Spolkového sněmu Wolfgang Thierse, že skutečné sjednocení Německo stále jen čeká. "Přes dřívější očekávání a naděje teď víme, že patnáct let od sjednocení jsme jen, nebo možná už na půli cesty," prohlásil Thierse. "Východ ale není ani slzavé údolí, ani miliardový hrob," uvedl Thierse citovaný ČTK.
Zatímco s prvním Thierseho tvrzením většina Němců souhlasí, otázka přínosu obrovské finanční pomoci, která dosahuje asi devadesáti miliard euro ročně, je problematická. Východní Německo roste už deset let pomaleji než západní, dvacetiprocentní nezaměstnanost je dvojnásobná než ve starých zemích a polovina obyvatel bývalé NDR pobírá sociální dávky.
Optimistická varianta dosavadní rudo-zelené vlády počítá s tím, že obnova východního Německa přijde ještě na 400 miliard euro a bude ukončena v roce 2019. "Jsme v poločase, ale zvládneme to," uvedl před několika dny pověřenec vlády, ministr Manfred Stolpe. Pokud se ale nezastaví současný odliv mladých lidí, mohlo by žít v roce 2020 na východě mezi deseti a dvanácti miliony obyvatel. V roce 1990 zde žilo sedmnáct milionů lidí.

Lidové noviny, 04. 10. 2005, LUBOŠ PALATA

Názory čtenářů

zde se můžete k tématu vyjádřit nebo reagovat na názory jiných lidí...

 přidat komentář