Lužické Srby připomíná výstava v Chrastavě

   (lh)
2006-01-20
Chrastava - Pro školáky i turisty je určena výstava o Lužických Srbech nazvaná "Tento národ nezahynul", kterou je možné v lednu a v únoru zhlédnout v Městském muzeu Chrastava. Kromě exponátů je pro návštěvníky připravený také videoklip o národě Slovanů žijícím na území Saska.

Ne náhodou je výstava a mnoho jiných aktivit spojených s prezentací Lužických Srbů právě v Chrastavě. "Je to dáno největším regionálním znalcem lužickosrbských dějin i současnosti, doktorem Františkem Vydrou, který je také vedoucím městského muzea," říká liberecký učitel Jiří Týř. Autor výstavy František Vydra však v tom vidí jiný důvod. "Naše město mělo vždy blízko k Lužickým Srbům. Jsou totiž potomky slovanského kmene Milčanů, kteří založili Chrastavu," připomíná.

Na výstavě je také možné vidět kresbu dávné pevnosti, kterou vybudovali Milčané a jejichž zbytky je možné ještě dnes spatřit nedaleko Frýdlantu.

Vystavené jsou časopisy a knihy v lužickosrbském jazyce, ukázky folklóru, dřevořezby a obrazy od M. Nowaka. Část expozice je věnovaná také procesí velikonočních jezdců, které je známé snad už po celé Evropě. Asi nikde jinde nelze vidět více jak sedmnáct stovek jezdců na koních nejrůznějších plemen. Muži projíždějí mezi katolickými farnostmi, zpívají a modlí se v původní slovanské řeči.

Expozice také dokumentuje pomoc české komunity při snaze o zachování národní identity, zvláště po druhé světové válce. "K takovým počinům patřilo několik tříd lužickosrbských studentů, kteří chodili na gymnázium, jež sídlilo v dnešní budově rektorátu liberecké Technické univerzity," říká autor výstavy. A připomíná, že to je také jeden z důvodů, proč lidé z Horní Lužice rádi jezdí do Liberce.

O propojenosti Chrastavy s Lužickými Srby vypovídají rovněž snímky z vystoupení folklorních skupin Lilija a Misky před městským publikem, ale i záběry z každoročních zájezdů pořádaných městským muzeem do atraktivních míst kdysi slovanského Budyšína a jeho okolí. Každý návštěvník tak může na výstavě načerpat bezpočet nápadů na výlety za krásami Horní Lužice.

JOSEF RŮŽIČKA Liberecký den

Názory čtenářů

zde se můžete k tématu vyjádřit nebo reagovat na názory jiných lidí...

 přidat komentář