Zoologické zahrady hledají společnou řeč

   (lh)
2006-03-18
Liberec - Liberecká zoologická zahrada a Tierpark v nedaleké Žitavě hledají oblasti pro společné projekty, které by měly vyústit v novou nabídku pro obyvatele Euroregionu Nisa i turisty z jiných zemí. Zoo Liberec je větší a má stovky vzácných zvířat, žitavský zvířecí park má přírodní charakter a je zaměřen na evropskou faunu a jeho nejznámějším projektem je terapie autistických dětí pomocí lam.

"Lama je po delfínovi nejohleduplnější tvor, jež pomalu, jemně a vlídně navazuje kontakt s novým člověkem. A to děti trpící autismem potřebují," říká ředitel Tierparku Bernd Groser, který byl tento týden na jednání se svým libereckým kolegou Davidem Nejedlém v Liberci. Obě zoologické zahrady jsou příhraničními, proto hodlají využít fondů EU pro přeshraniční spolupráci.

"Poznal jsem vloni mnoho aktivit a projektů na soužití člověka se zvířaty, a to nejen v Tierparku ale také na základních školách. Mnoho domácích zvířat, od králíků až po poníky, mají dokonce i v mateřské škole v Hartavě. Má to značný výchovný význam a nás to inspirovalo k dalším úvahám, jak i u nás ještě více dětem přiblížit přírodu a svět zvířat," uvedl David Nejedlo. Ačkoliv ředitelé teprve připravují pro návštěvníky společná překvapení, v jednom už se shodli - v ochraně proti ptačí chřipce. Obě zahrady přijaly preventivní opatření a mají vypracované krizové plány pro případ vypuknutí nákazy v regionu. Liberecká zoo například již vypustila svoje rybníky, stáhla vodní ptactvo a venku se nekrmí. Oba ředitelé také ujišťují návštěvníky, že není žádný důvod k obavám navštěvovat zoologické zahrady.

(jr) Liberecký den

Názory čtenářů

zde se můžete k tématu vyjádřit nebo reagovat na názory jiných lidí...

 přidat komentář