Rozhledny

 (lh)
2.6.2006

Lubijská hora (448 m.n.m)
20 km severně od Varnsdorfu u města Lubij (Lobau) se nachází nejkrásnější rozhledna v Lužici. Zajímavostí je i materiál ze kterého ji postavili a tím je litina. Jedná se tak asi o jedinou litinovou stavbu tohoto účelu v Evropě. Rozhledna je pojmenovaná po králi Bedřichu Augustovi a vystavět ji nechal místní pekař F. A. Bredschneider, jelikož si tím chtěl získat královu přízeň. Avšak král se dostavby nedožil. Osmiboká litinová velmi ozdobná konstrukce je uznávanou technickou památkou. Rozhledna je 28 m vysoká 70 t těžká a má tři vyhlídkové ochozy, ze kterých je vidět nejen velká část Lužice, ale i naše pohraniční hory i s Ještědem.

Hvozd (749 m.n.m)
Na druhém nejvyšším vrcholu Lužických hor se nachází již mimo území našeho státu 25 m vysoká kamenná rozhledna, která byla vystavěna v roce 1892. Z ní je hezký výhled na celé Lužické hory a někdy dokonce i na Krkonoše. Pozor, na vrcholu není hraniční přechod! Turistický přechod je až v sedle pod horou. Od Žitavy je možné přijet úzkorozchodnou železnicí až do Ojvína a odtud pěšky na vrchol. Z naší strany je nejblíže obec Krompach (asi 3km).

Habrachćici/Ebersbach (též Habartice)
Přímo na nad městem na hoře Schlechtenberg byla v roce 1996 postavena moderní 20 m vysoká rozhledna. Přístup od města je snadný a rovněž návštěvu zvládnete v pohodě z Jiříkova. Rozhledna skýtá pohledy na blízké okolí i Lužické hory.

Zły Komorow/Senftenberg
30 km jihozápadně od Chotěbuzi se u dnes již zatopeného dolu nachází 32 m vysoká ocelová rozhledna, kterou postavili v roce 2001. Má dvě vyhlídkové plošiny z nichž horní je ve výšce 30 m. V celku rovinaté krajině středozápadní Lužice poskytuje výhled hlavně na jezero.

Monumentberg (293 m.n.m)
U obce Gross Radisch 10 km jz od města Niska/Niesky na vcelku nenápadné hoře se nachází nová, kamenná, 25 m vysoká rozhledna postavená roku 2001. Z ní se naskýtají pohledy na hornolužickou krajinu.
id: 215