Univerzita Nisa připravuje třetí promoce

   (lh)
2006-06-22
V německém Zhořelci letos převezme diplomy této mezinárodní vysoké školy pětadvacet absolventů

Třetí promoce připravuje Mezinárodní univerzita Nisa, kde letos končí studium pětadvacet absolventů, na 13. července v německém Zhořelci.
Právu to sdělila mluvčí Technické univerzity v Liberci (TUL) Jaroslava Kočárková. Podle jejích informací na této unikátní škole převezmou diplomy posluchači tříletého bakalářského studia.
Mezinárodní univerzita Nisa zastřešuje společný studijní projekt technických univerzit v Liberci a polské Wroclawi a Vysoké školy v saské Žitavě a Zhořelci. Přednášejí na ní pedagogové všech tří vysokých škol a zahraniční experti. Vyučujícím jazykem je angličtina.
„První ročník absolvují studenti v Liberci, druhý v Polsku a třetí v Německu. Po absolvování bakalářského studia získávají jednotný titul Bachelor of Science (B. Sc.) a mohou pokračovat v navazujícím magisterském studiu na kterékoliv univerzitě," podotkla Kočárková.
Univerzita Nisa nabízela zatím bakalářské studium ve studijním programu Systémové inženýrství a informatika, obor Informační a komunikační managment. Již v příštím akademickém roce ale nabídne nový studijní obor EH&S Risk Management Environmental Health and Safety Risk Management. Podle zástupce rektora TUL pro univerzitu Nisa Jaroslava Vilda půjde o dvouletý magisterský studijní program, zaměřený na přírodní vědy v souvislosti s životním prostředím, industrializací a evropskou legislativou, který garantuje Fakulta strojní Technické univerzity v Liberci.
Projekt mezinárodní univerzity je podle Vilda evropským unikátem. Výhodou absolventů mezinárodní univerzity je dobrá jazyková vybavenost a praktické znalosti reálií všech tří zemí.
„Projektem univerzity Nisa přispívají zúčastněné školy k vytvoření společného evropského akademického prostoru, do kterého budeme schopni vnášet nové kvality ve vědě a bádání i v mezilidských vztazích. Jde prakticky o návrat k nadnárodnímu studiu. Jsme schopni připravit výborné odborníky," řekl Vild.
Podle prezidenta Mezinárodní univerzity Nisa Klause ten Hagena je univerzita i mimořádným přínosem pro soužití lidí ve sjednocené Evropě. „Studenti mezinárodní univerzity dostávají do vínku cenný dar porozumění a tolerance. Věřím, že v tomto smyslu budou schopni ovlivňovat i své okolí," řekl Klaus ten Hagen.
Absolventi jsou připraveni dělat nejen ekonomické analýzy, ale také vytvářet počítačové programy na míru. Zájem o studium na této univerzitě je stabilní. Pro příští akademický rok registruje univerzita Nisa 30 přihlášek českých studentů.

Regionální mutace| Právo - Liberecký kraj

Názory čtenářů

zde se můžete k tématu vyjádřit nebo reagovat na názory jiných lidí...

 přidat komentář