Velká část Sasů nejsou Němci

   (lh)
2006-07-19
LIPSKO

Drtivá část současných obyvatel Saska nejsou původem Němci, ale potomci přistěhovalců z celé Evropy. Takové závěry zveřejnila minulý týden ve své studii univerzita v Lipsku.
Příčinou podle studie není ani tak původní slovanské osídlení oblasti, jako spíš následný přiliv exulantů od středověku až do nedávné současnosti. Šlo například o francouzské hugenoty, české protestanty nebo uprchlíky z východu po druhé světové válce.
„Jde o oblast saské historie, která není ještě prozkoumána,“ upozorňuje Matthias Middel, vedoucí centra pro vyšší studia Uni Lepzig. Podle něho odhalení výzkumného týmu rozhodně neznamená, že by Sasové v současném Německu byli cizinci.
„Dnešní Sasko je však produktem specifických funkčních mechanismů v rámci evropských dějin srovnatelnými snad pouze s Pruskem,“ upozorňuje Middel na fakt, že i tato sousední spolková země v minulosti vykazovala obrovský příliv emigrantů.
Tyto imigrantské vlny připomínají v Sasku i Prusku například místní jména, jako je název berlínské čtvrti Böhmisches Neudorf (Česká Nová Ves) nebo dnes běžný německý pozdrav Tschüss. Ten není totiž ničím jiným, než zmutovaným francouzským výrazem addieu. Upomínkou na silnou židovskou komunitu pak je například název obchodního centra Schocken v Chemnitzu nebo Pelzhandel v Lipsku.

Regionální mutace Právo - Karlovarský kraj

Názory čtenářů

zde se můžete k tématu vyjádřit nebo reagovat na názory jiných lidí...

 přidat komentář