Německo zvažuje zákaz neonacistické NPD

   (lh)
2006-11-15
Aktivity extremistů se rozmáhají - o víkendu měli sjezd * Politici připravovali rozpuštění strany v roce 2003, ale neuspěli

Poté, co o víkendu uspořádala v Berlíně neonacistická NPD (Národnědemokratická strana Německa) sjezd a domácí kontrarozvědka vydala alarmující čísla o nárůstu pravicově-extremistických trestných činů, zvažuje velká koalice úplný zákaz této strany.
„Kdyby to bylo možné, jsem jednoznačně pro,“ prohlásil vicekancléř Franz Müntefering.
Zatímco by si soc. dem. přála, aby byl ad hoc změněn zákon a ústavní soud mohl strany jednající v rozporu s ústavou rozpustit prostou většinou hlasů soudců, zůstává CDU skeptičtější. „Nevím, proč vyžadovat dvoutřetinovou většinu, když lze zákon zakázat nadpoloviční většinou,“ řekl mluvčí frakce SPD Dieter Wiefelspütz. Vyšší kvórum naopak obhajuje jeho protějšek z CDU Hans-Peter Uhl. „Kdo chce tuto hranici odstranit, manipuluje se svobodným demokratickým zřízením,“ ohradil se.
Stát se pokusil činnost NPD neúspěšně zakázat již v březnu 2003. Spolkový úřad na ochranu ústavy, německá kontrarozvědka, tehdy nasadil do ústředí extremistů své agenty a podle ústavního soudu tím zpochybnil nezávislost strany na státu.
Zelení, kteří si v sedmdesátých letech na boji s pravicovým extremismem vytvořili svůj image, pak jsou proti plošnému zákazu. „Podmínky pro zákaz nejsou splněny,“ prohlásila šéfka strany Claudia Rothová s tím, že proti NPD je třeba bojovat cílenými projekty na podporu tzv. občanské odvahy. Politolog Ulrich Eith v rozhlase Deutschlandfunk apeloval na demokratické strany, aby lidem nabízely více perspektivy. „Trhlina ve společnosti probíhá mezi nižšími a středními vrstvami,“ varoval. „NPD transportuje nálady určité části obyvatelstva,“ dodal jeho kolega Eckard Jesse.
Debaty o zákazu strany přitom přicházejí v době, kdy Spolkový kriminální úřad vydal znepokojivou zprávu o nárůstu neonacismu. Do letošního září totiž registroval o pětinu více pravicově extremistických trestných činů a přestupků, než tomu bylo loni.

Krajní pravici teď hrozí finanční krach

Podle expertů je ale možné, že NPD nakonec finančně zkrachuje a bude muset ukončit svoji činnost. Bundestag totiž prověřuje účetnictví strany z let 1998-99, které je podle všeho zfalšované. Extremistům tak hrozí, že budou muset vrátit do státní pokladny až 870 tisíc eur, tedy ekvivalent příspěvků, které ze zákona tehdy dostali za své volební úspěchy.

***

Extremisté v číslech

NPD založena v roce 1964
Počet členů: 6 tisíc
Sídlo: Berlín
Předseda: Udo Voigt
Zastoupení v zemských
parlamentech:
Sasko, Meklenbursko-Přední
Pomořansko
Právo 15.11.2006 Blahoslav Hruška

Názory čtenářů

zde se můžete k tématu vyjádřit nebo reagovat na názory jiných lidí...

 přidat komentář