Vlk přichází ...

   
2006-11-28
Berlín (zpravodaj čtk) - Vlci se vracejí do střední Evropy. A překonávají přitom i alpské velikány.

V Německu se ze dvou stran kolem českých hranic - v Dolní Lužici a na Šumavě - opět objevují šelmy, které člověk před sto lety na starém kontinentu téměř vyhubil.

Do Dolní Lužice na poloviční cestě mezi Berlínem a Prahou se v roce 2000 přeplavili první vlci přes Nisu z Polska. Nyní jsou v této oblasti dvě smečky, dohromady až 25 zvířat.

Podobně se objevili vlci v Bavorsku. Myslivci si to myslí už několik let, ale hmatatelné důkazy zatím chyběly.

Podobně se objevili vlci v Bavorsku. Myslivci si to myslí už několik let, ale hmatatelné důkazy zatím chyběly.

Po více než 150 letech byl v oblasti prokázán první výskyt poté, co jeden vlk jižně od Mnichova skončil pod koly auta. Ústav pro zoologický výzkum v Berlíně před několika dny po zkoumání DNA potvrdil, že to byl vlk.

Z katalogu DNA vlků zoologové zjistili, že zvíře přišlo ze severu Itálie a cesta k Mnichovu dlouá 250 kilometrů mu trvala dva měsíce.

LUBOŠ ŠEBESTÍK Plzeňský deník

Po 150 letech se v Německu usadila vlčí smečka
Dnes 18.3.2002

Do Německa se vrátili vlci. Více než 150 let se mělo za to, že byli vlci v Německu vyhubeni, ale v posledních měsících se jich v Dolní Lužici objevila celá smečka. Z polského břehu Nisy a Odry se na německý břeh tyto šelmy plaví od poloviny 90. let. Na východě spolkové země Sasko se ale teď poprvé usídlila nejméně osmičlenná smečka. Místo k přebývání si vybrala na rozsáhlém vojenském cvičišti kolem dolnolužické obce Weisskeissel.
Uprostřed výcvikového prostoru, kde často hučí motory tanků, smečka zřejmě v únoru vyvedla i první mladé. Nejen ochránci přírody, ale i vlci paradoxně považují 14 500 hektarů velké cvičiště za oázu klidu. Plocha nabízí dostatek prostoru, aby se šelmy vyhnuly hluku, který obvykle končí odpoledne.

Že by se vlci vrhli třeba na pasoucí se ovce v okolí, považují experti za nepravděpodobné, protože okolní lesy skýtají bohatství zvěře. Ani lidé se prý nemusejí bát.

Němečtí odborníci si slibují, že by se mohl vlk opět hojněji rozšířit. Markus Risch z Mezinárodního fondu ochrany zvířat tvrdí, že vlci mohou mít i přímý užitek pro člověka lovem zvěře. Odborníci soudí, že například klíšťová borelióza se ve střední Evropě šíří tak intenzivně i kvůli nedostatečné selekci prováděné člověkem. Čtyřnozí lovci naopak cíleně likvidují oslabená zvířata. Díky tomu vlci mimo jiné brání šíření parazitů a udržují stavy divoké zvěře.

Saské úřady se chystají smečku chránit. Zemský ministr životního prostředí Steffen Flath soudí, že nejlepší ochranou je zvířat si prostě nevšímat. Důležitá je také osvěta mezi obyvatelstvem, aby nepropadlo panice. Ekologové usídlení připisují nedotčené přírodě. Na druhé straně si lužický region slibuje, že vlci budou patřičným impulzem pro cestovní ruch.

Dnes 18.3.2002

Názory čtenářů

zde se můžete k tématu vyjádřit nebo reagovat na názory jiných lidí...

 přidat komentář