Prolhaný ovčák v Lampionu

   (lh)
2007-03-17
Nejen známé a klasické příběhy připravují tvůrci Divadla Lampion, ale také lidové pohádky, ve kterých je moudrost našich předků. Děti se tak díky nim mohou seznamovat s tradicemi různých kulturních skupin patřících k dějinám našeho národa. Právě proto Lampion zařadil do svého programu Prolhaného ovčáka, kterého napsal student Katedry alternativního a loutkového divadla pražské DAMU Petr Hašek na motivy lužickosrbské lidové pohádky.
Lužice leží na severních svazích Lužických hor, které tvoří už více než 600 let starou zemskou hranici Čech. Spolu s Němci tam dodnes žije nepočetný národ Lužických Srbů, jehož jedinečná, ale menšinová kultura pozvolna slábne. Horní Lužice dnes náleží k Sasku, Dolní Lužice k Braniborsku, ale několik set let patřily obě části Lužice k Českému království. Díky různým spolkům a věstníkům, které vydávají, se dodnes můžeme dozvídat o zajímavostech lužickosrbské kultury. Pro děti byl nejoblíbenější bytostí dobrý čaroděj Krabat, vyprávěly se pohádky o Pumpotovi, o vodnících a hlídačích podzemních pokladů. Divadlo Lampion bude dětem vyprávět pohádku o chudém ovčákovi, který se zamiluje do hraběcí dcery, ale hrabě lásce nepřeje a připraví tři nesplnitelné úkoly, jimiž ho hodlá zničit. Podaří se ovčákovi uhlídat 100 zajíců na pastvě, nasytit hraběte ovcí, aniž by o ni přišel, a vymyslet největší lež světa?
Pohádku doprovází písničky a hudba ozvláštněná hrou na fujaru. Příběh se odehrává na šachovém poli, kde stojí nedobytná hraběcí věž a děti se mohou těšit také na loutky ovce, zhmotnělých lží i zajíců, které připomínají domino. "Loutky se mi líbí především proto, že jsou disciplinovanější než herci. A mají i trochu větší možnosti: mohu s nimi kouzlit a to se mi líbí," vyznává se ke svému vztahu k loutkám režisér Petr Hašek. Celá pohádka Prolhaný ovčák je jako hra, ve které jde o chytrost a důvtip. "Myslím, že dětské divadlo se nedá vůbec ošulit. Důležitá je pro mě hravost, ale tu mám rád i u inscenací pro dospělé. Nechci dělat divadlo příliš intelektuální a překombinované," dodává Hašek. Premiéra je 30. března, první reprízy uvidíte v Lampionu 31. března v 10 a 15 hodin a dále 2., 3., a 4. dubna v 9 hodin.

Kladenský deník 17.3.2007

Názory čtenářů

zde se můžete k tématu vyjádřit nebo reagovat na názory jiných lidí...

 přidat komentář