Školy v Trojzemí založily partnerský svazek Schkola

   (lh)
2007-05-11
Školy v česko-polsko-německém Trojzemí v rámci Euroregionu Nisa se nyní dohodly na spolupráci. Osm základních a mateřských škol zde podepsalo smlouvu o partnerství a společně založily svazek Schkola. Právu to sdělil starosta Hrádku nad Nisou Martin Půta (nez.).
„Spolupráce českých základních a mateřských škol v Hrádku nad Nisou, Cvikově a Rumburku, německých škol v Hartau, Jonsdorfu, Ostritz a Ebersbachu a základní školy v polské Bogatynii patří už několik let do seznamu přeshraničních aktivit v regionu Trojzemí. Podpis partnerské smlouvy by měl přispět ke stanovení jasných pravidel vzájemné spolupráce,“ uvedl Půta.
Hlavním cílem projektu je rozšíření jazykových znalostí dětí v rámci Trojzemí. Od prvních tříd se tak budou žáci seznamovat s jazykem svých polských a německých sousedů a zároveň poznávat život za hranicemi. Kromě toho chtějí školy spolupracovat i při ochraně životního prostředí a rozšiřovat dál vzájemné kontakty.
„Výuka jazyka partnerské země a jeho praktické využití při setkáváních zvyšuje motivaci dětí, a tím zabezpečuje předpoklad pro stále se rozvíjející výuku daného jazyka od začátku školní docházky až k maturitě a nabízí možnost i pomaturitního studia,“ sdělil Právu ředitel Základní školy v Hrádku nad Nisou Jaroslav Poláček. Do projektu se podle něho zapojila více než tisícovka dětí a stovka pedagogů a pracovníků škol, kteří společně úzce spolupracují. „Společně bychom chtěli náš koncept projektu Schkola rozvíjet a rozšiřovat i směrem k široké veřejnosti. Těžištěm projektu se má stát ochrana přírody a životního prostředí v našem regionu.

Regionální mutace| Právo - Ústecký kraj Barbora Silná

Názory čtenářů

zde se můžete k tématu vyjádřit nebo reagovat na názory jiných lidí...

 přidat komentář