Horní Lužice - neprávem opomíjená

   (lh)
2007-05-24
Historické území ve východní části německé spolkové země Sasko se správními městy Budyšín a Zhořelec leží tak trochu ve stínu zvučnějších saských jmen jako jsou Drážďany či Míšeň. Tento neprávem opomíjený kraj (Oberlausitz), který býval cílem expanze franských a saských feudálů, později českých panovníků, se pyšní vlastním písemnictvím, svébytnou kulturou a životem.
Již příjezd z Čech sem není jednoduchý. Sotva za Ještědem opustíte rychlostní komunikaci, následuje nekonečná jízda přes Chrastavu a Grabštejn a to nemáte jistotu, jestli neskončíte v polské části Lužice. Zhořelec (Görlitz) je výstavní město s honosnými čerstvě natřenými fasádami domů. Narozdíl od jeho polského protějšku (Zgorzelec), od něhož město dělí jen silniční most přes Lužickou Nisu, který doslova nikam nevede. Nedaleko se nachází nejvýchodnější německá restaurace Vierradenmühle. Degustační zážitek můžete umocnit obdivem zdejší turbíny viditelné v podlaze mlýna.

Do výtahu

Procházka po Zhořelci je plná kulturních překvapení. Navštívit můžete například uměleckou dílnu malířky porcelánu paní Klingerové, která zdobí své výrobky v duchu míšeňské školy. Místní archivář pan Hoche vám zase předvede vzácné středověké svitky listin podepsané českými králi. Německá a česká kultura se zde zkrátka vždy ovlivňovala. Předvánoční atmosféra zdejšího secesního obchodního centra (nejstaršího svého druhu v celém Německu) podtrhuje půvab města.

Ani okolí města není bez zajímavostí. V nedalekém uměleckém mlýnu Ludwigsdorf vámk nezapomenutelnému gastronomickému zážitku předvedou svérázné divadlo, svezete se v mechanickém výtahu a na závěr vám předvedou chod mlýna v plné parádě. Opravdový dobrodružný zábavní park s prvním ubytováním hotelového typu se nachází poblíž Einsiedelnu.

Zatímco pro děti jsou připraveny různé sportovní aktivity v „přízemí“ parku, dospělí mohou odpočívat v korunách stromů. Nevěříte? Ve výšce několika metrů jsou ve stromoví zkonstruovány dřevěné pokojíčky pro celou rodinu, nechybí ani terasa s výhledem. Po dřevěném mostě můžete navštívit svého souseda, nebo se vykoupat v pravé kádi, pod kterou se přikládá dřevem. Ta se pro změnu nachází dole. Jenom cena 160 euro za pokojíček v korunách stromů nám připadá i na zdejší poměry trochu vysoká, byť se do něj vměstná celá rodina.

Mistr perník
Poblíž nedaleké obce Rietschen se nachází živoucí muzejní vesnička, jedinečná soustava architektonických památek a živých řemesel. Obdivovat můžete práci na tkalcovském stavu, mistrovskou dovednost zdejších sklářů, případně se občerstvit pečivem právě vytaženým z pece v místní kavárně. A co teprve návštěva proslulého pernikářství v Pulsnitzu? Perník se zde vyrábí již od roku 1558, a fantazie zdejších mistrů nezná mezí.

Nedaleko druhého centra Horní Lužice Budyšína (Bautzen) se nachází pozoruhodný park dinosaurů. Pravěké příšery v životním měřítku můžete obdivovat v jejich původním přirozeném prostředí, stejně jako lovce o mnoho milionů let později. Park poblíž vesnice Kleinwelka doplňuje přírodní bludiště s artefakty z bývalé NDR. Bakelit nechybí téměř na žádném exponátu, lesem občas zazní řízné německé marše z dob vrcholného socialismu. Sami si dokonce můžete vyzkoušet funkci lesního telefonu - akustické trubky natažené mezi dvěma stromy nebo se ztotožnit s lesními skřítky.

Potomci Lužických Srbů se snaží přilákat turisty na nevšední aktivity. Oč jsou originálnější nápady, o to více chybí rozsáhlejší reklama, alespoň za hranicemi Německa.

Miroslav Hrdlička Deník 24.5.2007

Názory čtenářů

zde se můžete k tématu vyjádřit nebo reagovat na názory jiných lidí...

 přidat komentář 

  • názor (vlk)
    11.06.2007 20:50:46
    Zdravím Lužické Srby a bratry Slovany!Máte naše velké sympatie a podporu.Jste Slované,kteří se spolu s námi dostali nejdále na západ a jsme i spolu s Vámi jako takový klín v anglosaském moři národů.Máte naprostou pravdu v tom,že stejně tak jako jsou utlačovaní Bretaňci ve Francie,kde je vlastně národ s keltskými kořeny upozaďován anglosaskými Franky,tak vy jižní Slované usazení na severozápadě jste vytěsňováni taktéž saskými Germány.Tentýž boj ale probíhá v Británii,kde Welšané a Skoti čelí tlaku anglosaských Jutů,Piktů a Anglů.Myslím,že Skoti během pár let svůj boj za samostatnost brzy vyhrají.Východisko pro vás je,tradici předávat mladým,jak činíte,dále zveřejňovat články o Lužických Srbech v zahraničním tisku a snažit se dostat do vyšší politiky v Německu,a prostřednictvím svých lidí pak žádat autonomii.S úctou a nadějí Vlk.čtěte http://www.kudlackovciavlast.blog.cz