Dajće sebi slodzeć

   (lh)
2007-08-31
Korčmarka přeje: Dajce sebi slodzec!


Veronika Mahlingová se má co otáčet. U stolů nezůstává jediné místo volné, o víkendech se bez rezervace neobejdete. Není divu. Restauraci Wjelbik s lužickosrbskými specialitami uprostřed Budyšína si pro skvělou kuchyni i příjemnou atmosféru - v domě bohatého měšťana s právem vařit pivo starém přes 600 let - oblíbili nejen místní, ale také turisté.
„Dajce sebi slodzec (Dobrou chuť)!“ přeje hostům jako správná korčmarka-hostinská, zatímco manžel Stefan se činí v kuchyni.
Nepodávají tu módní „fajnovou“ nízkokalorickou stravu, ale poctivé slovanské porce hodně podobné české stravě. Typické menu o čtyřech chodech se skládá ze lužickosrbské svatební polévky, hovězího s křenem, telecí pečeně se zeleninou a knedlíky plus vařených švestek s domácí skořicovou zmrzlinou jako zákusku.
„Bez prvních tří chodů se ani dnes neobjede žádná pořádná srbská svatba,“ vysvětluje Veronika, která vítá hosty chlebem a solí a v kroji, na němž bílé krajky na černém čepečku prozrazují, že je vdaná. I na německé zákazníky mluví lužickosrbsky, přičemž jim výklad ihned překládá do němčiny.
Mahlingovi, srbsky Malenkovi, provozují Wjelbik spolu s pěti zaměstnanci a pěti učni od roku 1991, o šest let později si přibrali hotel Dom-Eck se dvanácti pokoji pár kroků od restaurace. „Živnost určitě zůstane v rodině. Zaučujeme dceru, aby ji mohla převzít a hlavně udržet. Sbírá zkušenosti po světě, teď třeba ve francouzském Štrasburku,“ chlubí se korčmarka.
Hosté, kteří zpravidla nešetří chválou, dostávají na rozloučenou bylinný likér připravený podle rodinné receptury. Jmenuje se Moja lubka (Moje milá) a na etiketě se usmívá dívka v srbském kroji.

Vladimír Plesník - Právo

Názory čtenářů

zde se můžete k tématu vyjádřit nebo reagovat na názory jiných lidí...

 přidat komentář 

  • názor (Ryljak Josef)
    24.09.2007 15:52:43
    Ve Wjelbiku jsem byl 2 x, poprvé s rodinou asi před 3 lety, když jsme si udělali dovolenou v Lužici. Bohužel bylo plno. Mluvili jsme se šéfovou. Mluvila krásně hornolužicky, ale
    strašně rychle. Takže návštěva se nekonala. Podruhé jsem
    do Wjelbiku zašel asi před 2 lety na večeři, někdy v lednu 2005 když jsem by v Budyšíně. Bohužel tam byli asi jen ti učni, co se týče obsluhy, tedy dvě mladá děvčata. Lužickosrbsky na mne nepromluvil nikdo ani slovo, ač jsem se snažil mluvit česky, slovensky i polsky, čímž jsem si naivně myslel, že je povzbudím používání mateřstiny. Bylo vidět, že mi nerozumí ani slovo a zřejmě ani nerozezávají
    jednotlivé jazyky !!!! Nakonec jsme se dohodli s personálem na němčině a hned se jim ulevilo. Bald wie möglich wurde alles, auch die sorbische Hochzeitsuppe bestellt, gegessen und bezahlt..Kuchyně byla dobrá, o tom není sporu, jen co se týče slovanské nebo vyjimečné atmosféry, tak tu jsem zde nezažil. Prostě jedna z mnoha restaurací v dnes už německém Bautzenu....