Spojení krajů kvůli dopravě

   (lh)
2007-09-21
Liberecký kraj se chce kvůli dopravě spojit s Ústeckým


Společně s Ústeckým krajem a dopravním svazem ZVON chtějí liberečtí krajští radní postupovat při zadání veřejné zakázky na provozování veřejné železniční regionální dopravy na trati Liberec-Zittau Varnsdorf-Rybniště/Seifhennersdorf. Zmíněná trať vede z Liberce přes Chrastavu, Hrádek nad Nisou a Žitavu do Varnsdorfu a Rybniště. Liberecký kraj tak spojuje přes Německo s krajem Ústeckým. Cílem je hlavně zkvalitnění dopravy na zmíněné trati.
„Rada kraje proto odsouhlasila spolupráci Libereckého kraje s Ústeckým krajem a Účelovým sdružením Dopravní svaz Horní Lužice - Dolní Slezsko ZVON ve společném postupu při zadání zakázky na provozování veřejné železniční regionální dopravy na této trati,“ informoval Právo mluvčí Libereckého kraje Jiří Langer.

Cílem optimalizace

Cílem dohody mezi Libereckým a Ústeckým krajem a dopravním svazem je optimalizace na této trati, kterou nyní provozují zčásti čeští a zčásti němečtí dopravci. Z Hrádku nad Nisou do Varnsdorfu, kde jsou státní hranice, totiž jezdí vlaky Českých drah.
V Německu pak staví pouze v Žitavě, kde je další hraniční přechod, a pokračují na trati, která je ve správě Deutsche Bahn A. G. v takzvaném peážním režimu. Obdobným způsobem jsou provozovány i vlaky německého dopravce, které spojují Eibau, Seifhennersdorf přes Varnsdorf se Zittau.
„Optimalizace by se mělo dosáhnout vyhlášením mezinárodní veřejné zakázky na provozování dopravy na tratích po dobu deseti let,“ upřesnil Langer.
Smlouva bude sloužit k zajištění veřejné zakázky na provozování regionální osobní dopravy na železniční trati Liberec-Hrádek nad Nisou-Zittau Varnsdorf-Rybniště/Seifhennersdorf, kde doposud projíždějí německé vlaky českými stanicemi na území Libereckého a Ústeckého kraje a české vlaky německými stanicemi na území Saska.

Barbora Silná
Regionální mutace| Právo - Ústecký kraj 21.9.2007

Názory čtenářů

zde se můžete k tématu vyjádřit nebo reagovat na názory jiných lidí...

 přidat komentář