Výstava nabourá lživé mýty o vlcích

   (lh)
2008-04-14
Liberec - O tom, že krvežíznivou šelmu udělaly z vlka nepravdivé mýty lidí – lovců, a že mnohé zvyklosti tohoto zvířete by mohl člověk vlkům závidět, chce přesvědčit nová výstava v Severočeském muzeu
Dnes v tuzemsku chráněná, ale přesto pytláky nemilosrdně vybíjená šelma – vlk – žije už jen v počtu desítek kusů v Beskydech a na Šumavě. Kdysi člověk – lovec vyhlásil vlka za svého úhlavního nepřítele (vlk totiž lovil v revíru, který pyšný pán tvorstva považoval za svůj), o čemž svědčí i pohádka O Červené Karkulce.

Dnes organizují ochránci přírody takzvané vlčí hlídky – dobrovolníci mapují pohyb vlků a snaží se svou přítomností v lesích odradit lovce, které nebrzdí ani zákon, podle něhož je vlk přísně chráněnou šelmou (podobný smutný osud sdílí v české a moravské kotlině i uměle vypiplaný a ochránci zde vysazovaný rys).

Právě mýty o vlcích chce bořit chystaná výstava v libereckém Severočeském muzeu. Ponese název Vlci a muzeum ji otevře 30. dubna.
„Chceme návštěvníkům ukázat, že obavy z vlků jsou zbytečné. Už proto, že máme vlky prakticky za humny. Jen pár desítek kilometrů od Liberce. Navíc některé vztahy a zvyklosti vlků bychom těmto šelmám mohli závidět. Kdyby totiž doslova platilo rčení – člověk člověku vlkem, bylo by krásně na světě,“ uvedl odborný pracovník muzea Martin Pudil.

Výstava pracovníků Státního přírodovědného muzea v Gorlitz přibližuje běžný život vlků na území Lužice, kde se vlci vyskytují již více než 10 let a od roku 2000 se zde pravidelně rozmnožují.

Návštěvníci výstavy poznají životní zvyklosti vlků, péči o mláďata, způsoby opatřování potravy i to, jak vlci komunikují mezi sebou.
Výstavu doplňuje mnoho obrázků a fotografie. Výstava neopomíjí ani způsoby ochrany vlků a možnosti jejich soužití s lidmi.

Zuzana Minstrová Liberecký deník

Názory čtenářů

zde se můžete k tématu vyjádřit nebo reagovat na názory jiných lidí...

 přidat komentář