Sasko poprvé povede Lužický Srb

   (lh)
2008-05-30
Předsedou zemské vlády byl včera zvolen Stanislaw Tillich

DRÁŽĎANY – Předsedou saské vlády zvolil včera saský Zemský sněm v Drážďanech Lužického Srba Stanislawa Tillicha (CDU, 49), který přísahu pronesl německy i v lužickosrbském jazyce.
Je to poprvé od znovusjednocení Německa v roce 1990, kdy tuto zemi sousedící s Českou republikou vede politik pocházející z bývalé NDR.
Tillich, který patří k jediné slovanské menšině v Německu, vystřídal Georga Milbradta (CDU, 63), jenž po sjednocení přišel ze západní části SRN.
Milbradt musel odstoupit po skandálu kolem Zemské banky a jejího nuceného prodeje Zemské bance Bádenska-Württemberska. Tillich působil v minulé vládě jako ministr financí. Při tajné volbě se pro něj vyslovilo 66 ze 121 hlasujících poslanců, 33 hlasů bylo neplatných, jedenáct se hlasování zdrželo.
Dalších jedenáct volilo kandidáta neonacistické NPD Johannese Müllera.
Před volbou Zelení a strana Levice kritizovali, že Milbradt odmítl projev na rozloučenou, čímž se vyhnul očekávanému složení účtů ze svého působení.
Právo DPA,KOV

Názory čtenářů

zde se můžete k tématu vyjádřit nebo reagovat na názory jiných lidí...

 přidat komentář 

  • Přání (Ladislav Hakl)
    18.06.2008 15:35:32
    Chtěl bych poblahopřát Stanislawu Tillichovi k jeho zvolení.Určitě je to velký úspěch nejen pro něj samotného,ale i inspirace pro další Srby.Hodně štěstí v nové funkci!
  • názor (Mstivoj)
    21.06.2008 18:23:39
    Je to určitě úspěch a to je dobře. Doufám, že se pozice Srbů v SRN zlepší a bude se dál rozvíjet kultura a jazyk nám tak příbuzný. Přeji předsedovi Tillichovi hodně úspěchů v práci!