Merkelová má prý slovanskou duši po polském dědovi

   (lh)
2008-06-27
Kdykoli na německou kancléřku a šéfku CDU Angelu Merkelovou sedne splín, „může“ za to její dědeček.
„Mám polské kořeny po dědovi. Vždy, když mám melancholickou náladu, myslím si, že se ve mně ozývá slovanská duše,“ řekla televizi MDR.
Merkelová, jež jen málokdy pouští veřejnost, natož média do svého soukromí, nemluví příliš často o tom, že její kořeny sahají na polské, kdysi pruské území, kde žili její předkové. Její dědeček, Polák s německým jménem Jentsch, žil ve městě Elblong asi 60 kilometrů jihozápadně od Gdaňsku.
Jentschovi a jeho manželce Gertrudě, rozené Drangeové, se v Elblongu v roku 1928 narodila dcera Herlind, později matka Angely Merkelové.
Na elblonské ulici Grunwaldzka 63 stále stojí dům, kde v roce 1891 přišla na svět a vyrůstala kancléřčina babička Gertruda Drangeová. „Ulice se kdysi jmenovala Tannebergallee a dům měl číslo 45,“ vysvětluje elblonský historik Lech Slobownik.
V ulici bydleli vysoce postavení úředníci, vždyť Emil Richard Drange, otec kancléřčiny babičky, narozený v roce 1866, působil na magistrátu jako vrchní městsky tajemník.
Gertruda Drangeová si vybrala na svou dobu pro ženu takřka nedostupné povolání – stala se učitelkou, a to na dívčí škole královny Louisy. Pro kantořinu se později rozhodla i matka Merkelové. Ještě před válkou, v roce 1937, se Jentschovi přestěhovali do Hamburku, kde se v roce 1954 narodila jejich vnučka Angela.
Ve čtyřpatrovém domě na ulici Grunwaldzdka 63, postaveném v roce 1887, dnes žije dvanáct polských rodin.
„Těší nás, že bydlíme v domě, který patřil před válkou rodině německé kancléřky. Rádi ji tady uvítáme. může přijet kdykoli,“ řekla Urszula Mulová.

Právo 27.6.2008 Vladimír Plesník Chotěbuz

Názory čtenářů

zde se můžete k tématu vyjádřit nebo reagovat na názory jiných lidí...

 přidat komentář