Východ SRN by mohl dohnat západ až za 320 let

   (lh)
2008-06-26
Navzdory původním optimistickým předpovědím se rozdíly mezi západem Spolkové republiky a novými spolkovými zeměmi místo snižování znovu zvětšují.
Pokud by současné tempo stírání rozdílů vydrželo trvale, úroveň mezi oběma částmi země by se vyrovnala až za 320 let.
„Hrubý domácí produkt na jednoho obyvatele východního Německa vzroste v letech 2007 až 2009 ze 68 na 68,2 procenta západoněmecké úrovně.
Jinak řečeno: za tohoto stavu bude někdejší NDR potřebovat neuvěřitelných 320 let na to, aby dostihla západ,“ potvrdil Jürgen Klein z Ústavu pro výzkum ekonomiky v Halle.
List Financial Times Deutschland však v těchto dnech varoval, že situace bude možná ve skutečnosti ještě horší.
„Počet obyvatel, tedy i práceschopných lidí na východě země vytrvale klesá. Loni klesl o sto tisíc, přičemž prognózy vycházejí z toho, že letos a příští rok tento počet poklesne o dalších 200 tisíc. Nejvarovnějším faktem zůstává, že migrace z východu na západ se postará o to, že počet práceschopných lidí se sníží o dalších 150 tisíc,“ upozornil deník. Na východě se přestává dařit i osobní spotřebě. Loni se meziročně snížila o 1,5 procenta a letos nepříznivý trend pokračuje. Souvisí to s tím, že důchodci spotřebovávají méně než pracovně aktivní lidé.
Navíc mzdy na východě v posledních dvou letech sice nominálně vzrostly, ale tak slabě, že je pohltila inflace. Na východě SRN se snížil i objem úvěrů podnikatelům, zatímco na západě zaznamenal růst.
Právo 26.06.2008 - Vladimír Plesník

Názory čtenářů

zde se můžete k tématu vyjádřit nebo reagovat na názory jiných lidí...

 přidat komentář