Muzeum skrývá největší světovou sbírku půdních živočichů

   (lh)
2008-07-10
Jedinečné zhořelecké sbírky čítají na pět miliónů exemplářů * Cestu si k nim najde 30 tisíc hostů ročně

Státní přírodovědecké muzeum v saském Zhořelci založil roku 1811 Dr. J. G. Kretzschmar. ,,Hlavními pilíři muzea jsou výzkum, sbírky, výstavy a práce pro veřejnost,“ říká současný ředitel prof. Dr. Willi Xylander.
„Specializujeme se na výzkum půdních živočichů. Naše sbírka půdní zoologie čítající pět miliónů exemplářů je největší na světě. V současné době také vzniká několikasvazkový sborník věnovaný hlístům, který bude mít kolem sedmi tisíc stran.“
Komplex muzea tvoří pět budov. V hlavní budově se konají výstavy a prezentace. Knihovna se 120 tisíci svazky se řadí mezi největší vědecké knihovny, zajišťuje odbornou literaturu pro výzkumné a vědecké práce a je též plně přístupná veřejnosti. Další součásti tvoří budova pro půdní zoologii, Humboldtův dům a Reinhard-Peckův dům.

Čeština (zatím) mezi jazyky chybí

V celém komplexu se nachází na 6,5 miliónu živých, mrtvých či umělých výstavních exponátů. Všechny exponáty jsou přehledně označeny popisky v němčině a polštině. České popisky u exponátů prozatím chybějí, neboť Češi tvoří pouze 0,3 procenta z celkového počtu 30 tisíc návštěvníků ročně.
K dispozici je také tzv. audio guide, který po zadání kódu vyloží informace o exponátu v němčině, polštině a angličtině a zároveň slouží k výuce cizích jazyků pro studenty biologie.
Kromě stálých výstav realizuje výzkumný tým také putovní výstavy, například výstavu Pod našima nohama – půda jako životní prostředí, která je nyní k vidění v norském Bergenu. Muzeum se podílí na vytváření a vedení monotematických přednášek pro školáky a rodiny s dětmi, kteří tvoří většinu z celkového počtu návštěvníků.
Muzeum zaměstnává 90 pracovníků, z toho jednu třetinu vědců. Výzkum spojený s přednáškami se týká celé Evropy, Asie a severní Afriky.
Divácky nejatraktivnější je bezesporu suterénní vivárium s vodními živočichy z oblasti Lužice a tropických deštných lesů.

Právo 10.07.2008 - Miroslav Wasserbauer, Jakub Veverka, Ondřej Šimůnek -

Názory čtenářů

zde se můžete k tématu vyjádřit nebo reagovat na názory jiných lidí...

 přidat komentář