Studenti z Dolní Lužice na návštěvě hořického gymnázia

   (lh)
2008-10-15
Čtrnáct německých studentů z Dolnosrbského gymnázia v Chotěbuzi je na týdenním pracovním pobytu u partnerů z Gymnázia a Střední odborné školy Hořice. Za družbou dvou škol je profesor Jan Tomíček.

„Asi před třemi roky mi navrhl můj dolnolužický přítel Martin Worka, že zprostředkuje kontakt s vedením tamního gymnázia. Po vzájemných návštěvách učitelů a vedení školy během roku 2006 a v prosinci téhož roku prvních patnácti českých studentů v Chotěbuzi přijelo v dubnu 2007 patnáct dolnolužických studentů do Hořic,“ uvedl doktor Tomíček.

Školy se dohodly, že půjde o studenty nižšího gymnázia. Jak jsme již uvedli, je od neděle německá skupina ubytována u svých zdejších kamarádů a spolu s nimi se účastní zajímavého programu, který hostitelé připravili. V pondělí byli přijati zástupcem starosty Hořic Jaroslavem Váchou, pak se již seznamovali se školou, výukou a prací na společném projektu, jehož výstupem by měl být kalendář. Dnes si prohlédnou Jičín a odpoledne zavítají do muzea.

Zítra je čeká návštěva Prahy a v pátek budou dokončovat projekt. Na večer je připraveno opékání buřtů na dvoře školy. „Záměrem je, aby čeští a němečtí studenti museli používat jako dorozumívací jazyk angličtinu s využitím jednotlivých slov v češtině a dolnolužické srbštině, minimálně němčinu, kterou čeští studenti tohoto věku zatím moc neovládají,“ sdělil Jan Tomíček. Isabel Berkojc je mladá Němka. Žije v Cottbusu a ke slovanskému jazyku, jakým je dolnolužická srbština, ji přivedli rodiče, kteří dceru zapsali do mateřské školy, kde se jí mluvilo.

„Rodiče se správně domnívali, že bych měla znát více jazyků, nejen rodnou němčinu. A protože byla možnost využít MŠ, kde se mluví jinak, tak mne tam dali. Vůbec nevadilo, že jde o takřka nepoužívaný jazyk. Díky této zkušenosti nebyl později problém začít s angličtinou a věnovat se jazykům v mnohem větší míře,“ uvedla studentka.

U mladých lidí záviděníhodně padají jazykové bariéry. Záleží na rodičích a možnostech, které poskytují školy v místě bydliště. V Hořicích zjevný rozdíl mezi našimi studenty a jejich hosty nebyl.

Jičínský deník Radovan Sál 15.10.2008

Názory čtenářů

zde se můžete k tématu vyjádřit nebo reagovat na názory jiných lidí...

 přidat komentář