Potomci Moravských bratří hledali v Suchdolu své kořeny

   (lh)
2008-09-24
Letos totiž uplynulo přesně 550 let od založení Jednoty bratrské a mnozí z potomků moravských bratrů zavítali do Suchdola nad Odrou, kde se nachází Muzeum Moravských bratří. „Toto městečko je velmi důležité a vůbec celé toto okolí je velmi důležité z hlediska vzniku Jednoty bratrské. Odtud byli hnaní exulanti ze Slovenska, přes Polsko a Severními Čechami do Herrnhutu, odkud potom šli do celé Evropy, ale nejvíc do Spojených států. Ze Spojených států pak šli misionáři do karibských ostrovů,“ uvedl Dušan Tóth, farář z Kanady, který s výpravou přijel.

Tóth po invazi v roce 1968 do Kanady emigroval. „Pracoval jsem v Československém rozhlase v Bratislavě a následně jsem musel odejít. Původně jsem vystudoval teologii, udělal jsem tam zkoušky a stal jsem se evangelickým farářem, nejdřív v Chicagu a poté v Torontu. Posledních dvanáct let jsem dělal koordinátora pro masmédia ve střední a východní Evropě. Lépe řečeno v postkomunistických zemích,“ poukázal Tóth.

Moravští bratři přijeli do Čech navštívit nejdůležitější místa související s výročím 550 let od založení Jednoty bratrské. „Tak jako naši předkové, otcové, byli hnáni do Herrnhutu, tak jdeme po jejich stopách. Navštívili jsme Tábor, město Husinec, kde se narodil Jan Hus. Byli jsme v Kralicích, kde byla bratrská tiskárna, nebo také ve Fulneku. Nyní jdeme do Kunvaldu, pak do Herrnutu,“ nastínil cíl dvanáctidenní mise Tóth.

Společně se vzácnou návštěvou z Toronta, která v takto hojném počtu dorazila do Suchdolu vůbec poprvé, připravili místní slavnostní bohoslužbu v evangelickém kostele. Právě tam zněla chvála z úst hostů na Jana Husa, Komenského a další šiřitele víry a vzdělání. „Nezáleží na barvě pleti, ani na jazyku, kterým mluvíme, ale na tom, že jsme všichni potomci Jana Husa, Komenského a tak dále,“ naznačil Tóth. Nejen on, ale například také biskupka, která v kostele kázala, si cenili téměř rodinného přijetí. „Nejdůležitější na tom bylo to, že to bylo úžasné, milé střetnutí. Byla to skutečně rodina. Každý se spontánně projevil a to na tom bylo úžasné,“ hodnotil zpětně Tóth slavnostní mši.

Prakticky celá skupina byla v České republice vůbec poprvé. „V oblasti Novojičínska jsou dokonce všichni poprvé,“ uvedl Tóth a dodal: „Jedná se o věřící z různých sborů Spojených států a Kanady. Někteří jsou i z karibských ostrovů, z Jamajky, z Guiney. Dělají si fotografie, sbírají materiál a doma budou dělat přednášky pro ty své členy církve, kteří si nemohli návštěvu dovolit. Budou to takoví vyslanci husitského hnutí a Jednoty bratrské.“

Pro mnohé z hostů tak byla návštěva splněným přáním. „Sen se uskutečnil,“ řekla při návštěvě jedna z návštěvnic.

Novojičínský deník Iva Jalůvková 24.9.2008

Názory čtenářů

zde se můžete k tématu vyjádřit nebo reagovat na názory jiných lidí...

 přidat komentář