V Trojzemí vznikne jazyková mezinárodní školka

   (lh)
2008-10-15
Hrádek nad Nisou - Mezinárodní mateřskou školu by mohly již od příštího školního roku navštěvovat české, německé a polské děti z pohraničí. Na jejím otevření se v těchto týdnech domlouvají zástupci Hrádku nad Nisou, německé Žitavy a polské Bogatynie.

Projekt by podle starosty Hrádku Martina Půty reagoval jednak na hrozící nedostatek míst ve školkách a také na zvýšený zájem rodičů o vícejazyčnou výuku.

„V našich městských školkách máme v tuto chvíli asi osm volných míst a dnes už víme, že příští rok to bude ještě horší vzhledem k současné zvýšené porodnosti. Situaci musíme nějakým způsobem řešit,“ popsal současné problémy Hrádku nad Nisou, ve kterém jsou rodičům k dispozici celkem čtyři mateřské školy, Martin Půta. Celková kapacita mateřských školek v Hrádku nad Nisou je 226 dětí. Za poslední dva roky přitom město zvýšilo kapacitu školek celkem o 50 míst.

Školka by však podle Martina Půty mohla být zajímavá i poté, co se nárůst narozených dětí vrátí zase do normálu. Už několik let je totiž znát zvýšený zájem rodičů o to, aby se jejich děti učily již v předškolním věku cizí jazyk. Totéž Deníku potvrdily také ředitelky hrádeckých školek.

„Ano, myslím si, že rodiče o takovou výuku mají stále větší zájem. Naše školka například již třetím rokem spolupracuje s žitavskou mateřskou školou a děti se dvakrát týdně jezdí navzájem navštěvovat. Přitom si osvojují základy cizího jazyka přirozenou formou. Nejde o žádné biflování a memorování slovíček,“ poznamenala ředitelka školky Liberecká Naděžda Faltusová.

Podobné aktivity vyvíjí také mateřská škola v Doníně. „Spolupracujeme s mateřskou školou v Hartavě a navštěvujeme se pravidelně dvakrát do měsíce,“ podotkla učitelka Hana Valecká.

Projekt mezinárodní školky je zatím v plenkách. Do konce roku mají zúčastněná města navrhnout prostory, ve kterých by mohla vzniknout. „My bychom ji měli kam dát, jedna z variant je DDM v Žitavské ulici. Není však pro nás důležité, aby byla v Hrádku, ale aby vznikla,“ uvedl Půta.

Liberecký deník 15.10.2008 Aleš Vávra

Názory čtenářů

zde se můžete k tématu vyjádřit nebo reagovat na názory jiných lidí...

 přidat komentář