Němcům čeština nejde, až na Srby

   (lh)
2008-06-16
ŽITAVA, Německo „První saskou olympiádu“ v českém jazyce, Bohemiádu, včera absolvovalo 55 vybraných žáků a středoškoláků ze Saska a Bavorska. Místo u vody se potili nad záludnými písemnými testy a při ústních zkouškách v budově gymnázia Christiana Weiseho v Žitavě. Na Klášterním náměstí byli večer pod širým nebem vyhlášeni historicky první vítězové češtinářské soutěže, která se má stát každoroční tradicí. „Bohemiádě“ věnovali svůj víkendový čas školáci ve věku od 11 do 17 let.

Drtivá většina z nich patří mezi dva tisíce mladých obyvatel Saska, kteří se na svých základních a středních školách učí česky. Kromě „domácích“ studentů žitavského gymnázia Christiana Wieseho přijeli zkusit své štěstí gymnazisté z Budyšína, Herrnhutu, Dippoldiswalde a z Pirny, kde na gymnáziu Friedricha Schillera fungují smíšené třídy složené z českých a německých studentů. Barvy Bavorska hájila čtyři děvčata ze školy ve Wunsiedelu.

Tematické okruhy jako Dům mých snů, Co vím o České republice, nebo dokonce Domácí práce patřily k nejobávanějším. „Můj víkend“ si vylosovala Mandy Bodlingová z gymnázia v Seifhennersdorfu. Patnáctiletá dívka, která se česky učí čtyři roky, ze sebe vyloudila: „Spím dlouho, dělám úkoly, čtu, jdu ven.“

Porota složená z učitelů z německých gymnázií a kolegů z partnerských škol v Jablonci nad Nisou či Liberci, vybírala nejlepší podle slovní zásoby, vysvětlila ČTK učitelka češtiny Michaela Zenkerová z žitavského gymnázia. Mnozí začátečníci však dokázali odpovídat jen jedním slovem, nebo vůbec, protože nerozuměli otázce. Přesto zpravodaji ČTK tvrdili, že „čeština je lehká“, což však byla u mnohých jediná, zjevně naučená souvislá věta, kterou dali dohromady.

Lužickým Srbům čeština jde Suverénně ji však mohl vyslovit jedenáctiletý Felix Gärtner, jenž zvítězil v první skupině začátečníků. Jenže stejně jako několik dalších úspěšných absolventů Bohemiády je malý Felix Lužický Srb, a to z Lužickosrbského gymnázia v Budyšíně. „Čeština a lužická srbština mají mnoho podobných slov,“ vysvětlila česky druhá v páté skupině nejpokročilejších Sylvia Berensmeierová ze stejné školy.
Lidové noviny 16. června 2008 čtk

Názory čtenářů

zde se můžete k tématu vyjádřit nebo reagovat na názory jiných lidí...

 přidat komentář