Pokračuje obnova varhan ve Filipově

   (lh)
2009-05-02
Filipov - Generální rekonstrukce velkých varhan v bazilice Panny Marie Pomocnice křesťanů ve Filipově se dostala do závěrečné

V pondělí 27. 4. 2009 začaly vlastní práce na opětovném sestavení varhan a všech komponent, provádějí je Sebastian Markgraft a Thomas Huebener z firmy Eule. Spolu s laděním varhan potrvají montážní práce do června letošního roku. Pracovníci firmy Eule v předchozích měsících demontovali všechny píšťaly a zjistili skutečný objem poškození varhan. Porušené píšťaly odvezli k odbornému ošetření do Budyšína. Samotná varhanní skříň se přímo v bazilice ošetřila proti dřevokazným škůdcům. Některé části varhanní skříně byly natolik poničeny působením škůdců, že byly zcela vyměněny. V prostoru kúru v bazilice P. Marie Pomocnice křesťanů proběhly zednické, truhlářské a natěračské práce. Došlo k opravě čtyř oken a jejich ošetření tepelnou izolací a vrstvou proti ultrafialovému záření. Rekonstrukci varhan připravila Římskokatolická farnost Jiříkov.

„Unikátní na záchraně varhan je skutečnost, že obnovu provede tatáž firma Hermann Eule z Budyšína, která nástroj před 121 lety postavila. Rekonstrukce varhan v celkové hodnotě 39 000 EUR potrvá do 20. června 2009,“ řekl páter Mgr. Jozef Kujan ze salesiánské komunity, která spravuje římskokatolické farnosti v Rumburku, Jiříkově a okolí. Účastníci tradičních letních varhanních koncertů, pořádaných občanským sdružením Arte Musica z Jiříkova, si už v letošním roce budou moci poslechnout zvuk zachráněného nástroje. Potřebnou částku se podařilo získat díky darům českých a německých věřících, posluchačů varhanních koncertů a příspěvku Česko-německého fondu budoucnosti.

Klára Mágrová
Děčínský deník

Názory čtenářů

zde se můžete k tématu vyjádřit nebo reagovat na názory jiných lidí...

 přidat komentář