Koncentrační tábor se stal židovským hřbitovem

   (lh)
2009-06-17
Berlín – Bývalý nacistický koncentrační tábor Lieberose v Braniborsku, kde za druhé světové války přišlo o život přes 1000 lidí, byl v úterý vysvěcen na židovský hřbitov. Informovala o tom agentura AP.

Internační zařízení u stejnojmenného města, ležícího asi 100 kilometrů jihovýchodně od Berlína, patřilo pod nechvalně známý koncentrační tábor Sachsenhausen. Fungovalo v letech 1943 až 1945 a příslušníci jednotek SS v něm zabili na 1300 nemocných a invalidních Židů.

První pozůstatky těl jeho někdejších obyvatel byly objeveny v roce 1958, o 13 let později se zde našlo dalších téměř 600 těl. Během studené války některá z nich nechali východoněmečtí úředníci převézt do Drážďan k ohledání. Později byla část z nich pohřbena ve Frankfurtu nad Odrou, další byla spálena a navrácena do Lieberose.

„Bylo to především místo utrpení pro židovské vězně, které nacisté přivezli z Osvětimi nebo přímo z jejich domovů,“ zdůvodnil rozhodnutí vysvětit místo bývalého tábora na hřbitov mluvčí nadace pro správu braniborských památníků Jorst Seferenz.

ČTK Deník.cz 17.6.2009


Názory čtenářů

zde se můžete k tématu vyjádřit nebo reagovat na názory jiných lidí...

 přidat komentář