Ve Frýdlantu probíhá výstava podstávkových domů

   (lh)
2009-07-10
Frýdlant - Do Frýdlantské výstavní síně zavítala putovní výstava Architektura podstávkových domů. Výstava začala slavnostní vernisáží ve čtvrtek 2. července a k vidění bude až do konce měsíce července. Přístupná je vždy od úterý do pátku v čase od 9 do 15 hodin.


„V prvním prázdninovém měsíci budou na odiv vystaveny dřevěné modely podstávkových domů, typických představitelů místní lidové architektury,“ popsal zástupce odboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu frýdlantského městského úřadu Karel Šoltys.

Touto formou výstavy se návštěvníkům představují práce mladých členů spolku „ideenfluß e. V.“, které vznikly pod dohledem odborníků v rámci jednoho projektu.

Krajina podstávkových domů v trojzemí Německa, Polska a České republiky se svými dodnes dochovanými přibližně dvaceti tisíci podstávkovými domy představuje v evropském měřítku kulturně-historickou zvláštnost. Podstávkové domy jsou v Evropě jedinečné. Utváří celý krajinný ráz oblasti od německé Horní Lužice a Saského Švýcarska až po severní Čechy a polské Dolní Slezsko.

Spolek „ideenfluß e. V.“ si dal za cíl prezentovat pomocí putovní výstavy, která je nyní ve Frýdlantě, obzvláště pěkné exempláře tohoto stavebního typu ze všech třech zemí a také je postupně doplňovat. „Chceme touto výstavou upozornit na svého druhu jedinečnou a zvláštní architekturu a tímto přispět k rozvoji kulturního dědictví,“ dodal Karel Šoltys.

Podstávkový dům se skládá z přízemní zděné části zahrnující černou kuchyni a stáj, samostatné roubené světnice v přízemí a patra, které stojí na podstávkách nad roubeným přízemím a zároveň leží na zděné části. Patro je buď hrázděné nebo roubené. Patro je s přízemím spojeno otevřeným schodištěm uprostřed domu, kterým je v zimě patro temperováno teplem z přízemí.

Díky podstávkám není roubená světnice v přízemí zatěžována vahou patra, která by jinak způsobila postupné sesedání domu, navíc je možné ji v případě potřeby jednoduše obnovit. Součástí podstávkového domu je zpravidla i prostorná patrová stodola, která tvoří s domem jeden celek.

Jablonecký deník 10.7.2009 Petra Rejsková

Názory čtenářů

zde se můžete k tématu vyjádřit nebo reagovat na názory jiných lidí...

 přidat komentář