Východní Bayern zůstává fikcí

   
2009-08-28
Rozdělení trvá – 19 let po sjednocení Německa hrají bundesligu jen kluby ze Západu

BERLÍN Když 31. května 2009 odpoledne zadul rozhodčí na norimberském Frankenstadionu do píšťalky naposledy, naplnila se srdce příznivců východoněmeckého fotbalu žalem. Porážkou Energie Chotěbuz v baráži o udržení v bundeslize opustil nejvyšší fotbalovou soutěž poslední klub z bývalé NDR. Stalo se tak poprvé po čtyřech letech a podruhé od znovusjednocení Německa. Nic na tom nezměnila ani kancléřka Angela Merkelová, známá to fanynka červenobílých barev Chotěbuze. Pro tristní stav východoněmeckého fotbalu je jeden hlavní důvod.

Když se před osmnácti lety bundesliga rozšířila na 20 mužstev, aby se do ní mohla začlenit dvě nejlepší mužstva zaniklé NDR, tedy Hansa Rostock a Dynamo Drážďany, nikdo s tímto vývojem nepočítal. Když kancléř Helmut Kohl sliboval novým spoluobčanům z východu v dohledné době „kvetoucí krajinu“, mysleli milovníci fotbalu i na zrození nějakého východoněmeckého Bayernu. K ničemu takovému ale nedošlo. Ani jeden z tradičních východoněmeckých klubů se výkonnostně, ale především ekonomicky nedokázal konsolidovat natolik, aby se zachytil drápkem v konkurenci Dortmundu, Hamburku a spol.

„Nejsou prostě sponzoři, kteří by se ve velkém angažovali ve východoněmeckém fotbalu,“ řekl deníku Tagesspiegel šéf fotbalového svazu na severovýchodě Německa (NOFV) Holger Fuchs.

Rozpočtová propast mezi kluby ze západu a východu země je příliš hluboká. Zatímco už zmiňovaná Energie Chotěbuz musela v minulé sezoně vystačit s celkovým rozpočtem 24 milionů eur, např. berlínská Hertha, která uzavřela dlouhodobé strategické partnerství se státními Německými drahami, se mohla pochlubit 83 miliony.

Chotěbuz musela po sestupu svůj rozpočet bolestně „osekat“ na chudičkých 13 milionů eur. To ji spíš reálně předurčuje spíš k boji o setrvání ve druhé bundeslize než k návratu zpátky mezi elitu. A těžko říct, jak se o něj budou rvát profesionálové, kterým klubové vedení snížilo platy o 50 procent... Některé východoněmecké kluby, Chotěbuz nevyjímaje, jsou alespoň pověstné velmi dobrou mládežnickou základnou. Kvůli chybějícím financím jim ale movitější kluby „slibný potěr“ z rybníka poměrně záhy vyloví.

Během velmi pomalu odeznívající hospodářské krize se celková situace východoněmeckého sportu, nejen fotbalu, dále zdramatizovala. Jen v Lipsku musely v posledních měsících podat návrh na konkurz hned tři profesionální kluby: hokejoví Blue Lions, největší fotbalový tým ve městě FC Sachsen a volejbalový VC Lipsko, který se ke svému zániku protrápil nejvyšší soutěží. Přitom byste v Německu sotva našli město s tak hluboce zakořeněnou sportovní tradicí. Bylo to právě v Lipsku, kde se svého založení dočkal roku 1900 Německý fotbalový svaz. Prvním mistrem Německa se pak o tři roky později stal tamní VfB (dnes Lok Lipsko). V roce 1988 si lipští rodáci odvezli z olympiády v Soulu 11 zlatých medailí. Aby se světový fotbalový šampionát v roce 2006 nestal ryze západoněmeckou záležitostí, změnil se lipský stadion na opravdu honosný svatostánek. Součástí plánu bylo, že na něm budou své zápasy hrát dva lipské kluby; jeden v nejvyšší soutěži a druhý ve třetí lize. Jaká je realita? Ve čtyřech nejvyšších soutěžích bychom tým z Lipska hledali marně...

Když se v roce 2005 ocitla nejvyšší fotbalová soutěž v Německu poprvé bez klubu z nových spolkových zemí, hledala se řešení na krizové schůzce, tzv. „Ost-Gipfelu“. Nepřišlo se pochopitelně na nic. Svolávat podobný summit znovu by zřejmě bylo bezpředmětné. „Východ bude fungovat podle svých omezených možností,“ konstatuje Holger Fuchs.

***

Na sestupu Chotěbuze nezměnila nic ani Angela Merkelová, známá to fanynka červenobílých Jen v Lipsku musely v posledních měsících podat návrh na konkurz tři profesionální kluby

Bundesliga opět bez „Ossis“

Kluby v německé nejvyšší soutěži 2009/10

Jak se spojilo Německo ve fotbale? V sezoně 1991/92 byly po sjednocení obou německých států začleněny do osmnáctičlenné bundesligy dva nejúspěšnější kluby z NDR - Hansa Rostock a Dynamo Drážďany. Po roce se počet účastníků snížil z dvaceti na původní úroveň před sjednocením země.

Včera zahájeného ročníku bundesligy se nezúčastní už podruhé od sjednocení Německa žádný východoněmecký klub. V minulé sezoně se neudržela mezi elitou Chotěbuz jako poslední zástupce bývalé NDR.

Zvláštní role Herthy Berlín Jediný bundesligový klub, který dnes patří geograficky na východ. V éře studené války se ale nacházel v městě rozděleném zdí na jeho západní straně, kde se v roce 1963 připojil k zakládajícím členům bundesligy jako první profesionální soutěže v NSR.

Ani efektní zákrok Timo Rosta, kapitána týmu Energie Chotěbuz, v utkání s Wolfsburgem nezabránil loňskému sestupu tohoto „východoněmeckého“ klubu z první bundesligy

Současnost známých východoněmeckých klubů Hansa Rostock Zatím nejúspěšnější východoněmecký klub v éře sjednoceného Německa. Tým z baltského pobřeží střídavě působí v nejvyšší soutěži, kde dvakrát skončil šestý, a ve 2. bundeslize, kde naposledy obsadil až 13. místo. Dynamo Drážďany V bundeslize se Dynamo udrželo až do roku 1995. Potom nastal kvůli finančním problémům tvrdý pád až do regionálních soutěží. Dnes klub působí ve 3. lize. Kvůli nevyhovujícímu stavu svého stadionu před dvěma lety vedení Dynama uvažovalo, že by hrálo v 60 kilometrů vzdálených Teplicích. Chemnitzer FC Dnes účastník až čtvrté nejvyšší soutěže se může pochlubit tím, že v něm od dětských let působil Michael Ballack. Opora Chelsea a kapitán německé reprezentace hrál za klub ještě v dobách, kdy se Chemnitz jmenoval Karl-Marx-Stadt.

Nejslavnější moment východoněmeckého fotbalu V základní skupině mistrovství světa ve fotbale v roce 1974, které se konalo v západním Německu, se v napjatě sledovaném utkání v Hamburku střetly týmy NSR a NDR. Zápas skončil senzačním vítězstvím „hostů“ 1:0, když vítěznou branku (na snímku) vstřelil v 78. minutě útočník FC Magdeburg Jürgen Sparwasser. Světový titul nakonec získali západoněmečtí fotbalisté, NDR v semifinálové skupině prohrála s Brazílií 1:0, s Holandskem 2:0 a remizovala s Argentinou 1:1.

Názory čtenářů

zde se můžete k tématu vyjádřit nebo reagovat na názory jiných lidí...

 přidat komentář