Cesta k sousedům dostala zelenou v podobě milionu eur

   (lh)
2009-09-10
Novoborsko - Lávka pro pěší i cyklisty a nově vyznačená turistická trasa do Německa brzy propojí Nový Bor s partnerským městem Oybin.


Dlouhodobě připravovaný projekt Cesta k sousedům, který jistě uvítají místní i turisté z obou stran hranice, v úterý schválil monitorovací a řídící výbor programu Cíl 3 a města na něj získala více než milion eur.

Hlavní část záměru představuje lávka pro pěší, cyklisty i běžkaře, která povede od hájovny v Arnultovicích nad silnicemi I/13 a I/9, čímž vznikne i bezpečná cesta směrem na Klíč. Projekt rovněž zahrnuje vyznačení třicetikilometrové cyklotrasy s cílem v německém v Lückendorfu, kde vznikne nové parkoviště, včetně informačního místa a sociálního zařízení pro výletníky.

„Především zmíněná lávka je dlouhodobým záměrem Svazku obcí Novoborska a partnerského příhraničního mikroregionu Žitavské hory, na kterém pracujeme již řadu let a jsem velice rád, že se nám podařilo finance získat,“ říká předseda svazku Jiří Vosecký.

Získali nejvíce peněz
Ten také vysvětlil, proč je nositelem celého projektu město Nový Bor a ne samotný svazek obcí. „Plánovaná stavba bude probíhat na pozemcích města. Pokud bychom o dotaci žádali jako svazek obcí, mohl by výbor projekt zpochybnit s tím, že se bude budovat na cizích pozemcích. Proto jsme se rozhodli takto a vyplatilo se,“ dodává.

Záměr uspěl mezi patnáctkou žádostí o dotaci z programu, který podporuje přeshraniční spolupráci mezi ČR a Saskem. Cesta k sousedům je nejdražším projektem, který výbor v rámci této výzvy schválil.

Dotace z evropských fondů pokryje přibližně 90 procent nákladů, zbytek dofinancují obě města. Samotná stavba by mohla začít v květnu příštího roku. „Nějakou dobu ještě zabere nutná administrace a také výběrové řízení na dodavatele stavby,“ upřesňuje Jiří Vosecký.

Českolipský deník Petra Hámová 10.9.2009

Názory čtenářů

zde se můžete k tématu vyjádřit nebo reagovat na názory jiných lidí...

 přidat komentář