Mezinárodní den prodavačů cibule!

   (lh)
2010-05-28
Varnsdorf - Za nezvyklým názvem se neskrývá nic jiného než pochopení společné sousedské historie.

Za nezvyklým názvem se neskrývá nic jiného než pochopení společné sousedské historie“, představil nový projekt Gymnázia Varnsdorf jeho ředitel. „Studenti naší školy a Lužickosrbského Gymnázia v Budyšíně se ponoří do tří nejvýznamnějších období historie našeho regionu a budou pátrat po společných stopách“, dodává Čunát.

„V tematických okruzích dějin 20. století se studenti pokusí postupně odhalit skryté podobnosti německých, českých a lužicko-srbských soudobých dějin, jako by se skrývaly pod slupkou cibule.“, doplnil zástupce ředitele Jiří Jakoubek.

V průběhu celého projektu bude určeno datum „Mezinárodního dne prodavačů cibule“, při kterém se studenti vzájemně seznámí s historií svých blízkých sousedů. Postupně vzniknou audiovizuální výstupy na DVD, tištěné trojjazyčné materiály a pro další školy pak učební materiály o regionální historii.

Celková částka, určená pro Gymnázium Varnsdorf, činí více než deset milionů korun. V rámci ní budou realizovány i další projekty – například „Příběhy kamenných svědků minulosti“, kdy v rámci zeměpisu a dějepisu studenti naleznou pomocí příběhů památek vztah ke svému domovu, nebo projekt „Casuistica“, díky kterému se obnoví zapomenuté příběhy lidí, žijících v našem okolí.
Děčínský deník 28.5.2010 redakce

Názory čtenářů

zde se můžete k tématu vyjádřit nebo reagovat na názory jiných lidí...

 přidat komentář