V Německu líčí na české učně, mají 30 tisíc míst

   (lh)
2010-06-23
Praha – Němci si chtějí políčit na české a polské učně. Vyplývá to alespoň z vyjádření Německé průmyslové a obchodní komory (DIHK). Podle ní je v Německu neobsazeno okolo 30 000 pracovních míst určených pro studenty učňovských oborů
Nejvíce se jich podle DIHK nedostává ve Stuttgartu (2061 volných pozic) a Hamburku (1648). Závody z Mnichova, Postupimi nebo Wiesbadenu dokonce hlásí tamní rekordní podstav.

Jít do učení? Naprosto bez zájmu
„Pro neobvykle vysokou poptávku po učních v tomto roce existují dva důvody: klesající počet zájemců vlivem demografického vývoje a návrat konjunktury,“ vysvětlil nedělníku Bild am Sonntag prezident DIHK Hans Heinrich Driftmann. Loni podle něj nedokázaly německé firmy obsadit více než pětinu učňovských míst. Driftmann proto očekává, že letos může být situace ještě horší.

Největší poptávka je podle něj po pracovnících v obchodu, restauračních a hotelových zařízeních a po mechanicích či informaticích. Volná místa ale lze podle prezidenta DIHK nyní sehnat téměř ve všech oborech. Jenomže i v Česku je podle zástupců firem o absolventy učňovských oborů nouze. „My to děláme tak, že si platíme třídy na čtyřech školách. Máme je smluvně zavázány,“ vysvětluje mluvčí společnosti Metrostav František Polák.

Ekonom: Bez řemeslníků podraží
Podle hlavního ekonoma analytické společnosti Next Finance Vladimíra Pikory by odliv řemeslníků mohl zdražit některé služby. „Když si Němci vezmou pracovní sílu od nás, my pak patrně budeme přetahovat řemeslníky ze Slovenska, Ukrajiny či Vietnamu. Je to přirozený pohyb,“ říká. „Nicméně je možné, že kvůli odchodu učňů u nás může způsobit mírné zdražení služeb,“ vysvětluje s tím, že se dočasně sníží konkurence.

Je ale podle něj otázka, jak Němci u Čechů a Poláků pochodí. Zaprvé ani v těchto zemích není učňů dostatek a za druhé není jisté, že učni na německou nabídku kývnou. A jak by měl nábor vypadat? Konkrétní program už vznikl v saské Chotěbuzi, kde tamní živnostenská komora na příští rok připravila tříměsíční intenzivní kurz pro mladé Poláky. Po jeho absolvování budou mít zajištěno učňovské místo.

VOJTĚCH JANDA A ČTK

Názory čtenářů

zde se můžete k tématu vyjádřit nebo reagovat na názory jiných lidí...

 přidat komentář