Podstávkové domy v regionu jsou světovým unikátem

   (lh)
2010-07-09
Liberecko - Německo–český projekt se snaží, aby se tyto stavby dostaly do povědomí lidí


Rekonstrukce pět set let starého podstávkového domu, výměna zkušeností, nebo publikace, která se bude zabývat postupy při rekonstrukci těchto domů. To jsou některé cíle projektu, do něhož se zapojil i Liberecký kraj, a který před několika dny odstartoval.

„Podstatnou částí projektu bude vzorová rekonstrukce podstávkového domu v německém Hirschfelde. Jako symbolické zahájení projektu bylo položení základního kamene v tomto domě a zároveň vložení vzkazu budoucím generacím,“ přibližuje hlavní cíl projektu zástupce Libereckého kraje Vít Příkaský.

Pouze Liberecko
Podstávkové domy jsou unikátem, kterým se na našem území může pochlubit pouze oblast Liberecka. V Německu jsou tyto domy v části horní Lužice. Výjimečná je jeho nosná konstrukce a propojení roubeného a hrázděného typu stavby.

„Podstávkový dům je pojmenován po nosných sloupech, které drží patro. Říká se jim právě podstávky. Propojení slovanského roubení a německého hrázdění nikde jinde neuvidíte,“ uvedl pracovník památkového ústavu v Liberci Vladimír Vrabec.

Objevila se dokonce snaha o zapsání oblasti s těmito domy na seznam UNESCO pod názvem Krajinou podstávkových domů, to se ale nepovedlo. „V dnešní době UNESCO moc nepřijímá, dostat se tam je velmi složité,“ doplnil Vrabec.

Vzor pro ostatní
Předpokládá se, že zrekonstruovaný Poutní domek v Hirschfeldu se stane od roku 2013 ubytovnou, ale hlavně bude sloužit jako příklad pro ekologickou sanaci podstávkových domů a také vzor šetrného zacházení s těmito kulturními hodnotami česko-německého příhraničí.

V době rekonstrukce, která potrvá až do roku 2013, se zde budou konat prohlídky a semináře, které budou přibližovat postupy nebo tipy a triky pro majitele při jejím provádění. Na našem území stojí podstávkové domy například v Chrastavě, Višňové, Habarticích nebo Václavicích. Samotný projekt potrvá do roku 2013.

(Luboš Vrabec)Liberecký deník

Názory čtenářů

zde se můžete k tématu vyjádřit nebo reagovat na názory jiných lidí...

 přidat komentář