Jak vítají advent? V Budyšíně s Václavem a se štolou,

   (lh)
2010-12-02
Také v Jablonci budou po tři dny, od 16. do 18. prosince připraveny pravé vánoční trhy. Stánky s vánočním sortimentem se rozprostřou od náměstí s rozsvíceným stromem až k Eurocentru. Podle Kateřiny Hronové z městského úřadu v Jablonci nebudou každý den chybět koncerty lidové i staré hudby. Letošní novinkou jsou čtyři adventní neděle, věnované zajímavému programu. „Tu nejbližší, 5. prosince, zveme do kostela Dr. Farského na adventní koncert, další týden jsou vánoce s Nisankou v městském divadle a poslední čtvrtou chystáme setkání se seniory,“ přiblížila Hronová. V nabídce předvánočních aktivit nechybí ani tradiční pozvánka na vánoční trhy do zhruba osmdesát kilometrů vzdáleného partnerského města Budyšína.

Jablonečtí míří na trhy do Budyšína

Ačkoliv jde o německé město, s Čechami ho váže společná historie. K českému království totiž patřila tato osada jižní větve Pobaltských Slovanů už od roku 1136. Teprve roku 1213 ji podle historických análů povýšil na město Přemysl Otakar I., po smrti syna Přemysla Otakara II. si jej přivlastnili Braniboři, ale od počátku 14. století až do roku 1635 byl opět součástí Zemí koruny české. Dnes je toto padesátitisícové město na Sprévě významným střediskem národnostní menšiny Lužických Srbů.

Odkaz na české dějiny nalezneme nejen v řadě historických památek, které stojí zato si prohlédnout, ale i v adventní nabídce. Důkazem je, že zdejší trhy nesou jméno českého krále Václava – Václavské trhy a začínají už koncem listopadu inscenovaným příjezdem panovníka.

Naleznete tu tradiční i netradiční vánoční dárky a kulinářské speciality, včetně čtyřmetrové štoly. Jablonecká radnice už tradičně pořádá do tohoto partnerského města jednodenní autobusový zájezd. „Letos je plánován na sobotu 11. prosince, ale jízdenky se už od včerejška prodávají v Eurocentru,“ zve Kateřina Hujerová z Městského úřadu v Jablonci nad Nisou a dodává, že adventní trhy se v tomto historickém městě konají letos už po 626.

Vlakem do Žitavy i do Drážďan
Pokud dáte přednost individuální návštěvě trhů za našimi hranicemi, můžete využít také zvýhodněné víkendové železniční spoje v rámci Trojzemí. A navštívit například trhy v Žitavě, kde se konají od 15. do 19. prosince, či vyhlášené trhy v Drážďanech. Ty vypukly už koncem listopadu.

Drážďanský Štrýclmarkt je neznámější a zároveň i nejstarší německý vánoční trh. Za své jméno vděčí drážďanské vánočce zvané štola, které se původně říkalo také štrýcl. Prodávají se tu dřevěné hračky, vánoční ozdoby krušnohorských řemeslníků i různé speciality jako je známý pulsnický perník či Pflaumntofl – drážďanský kominíček ze sušených švestek.

K nejoblíbenějším akcím tradičního drážďanského vánočního trhu na náměstí Altmarkt patří Slavnosti štoly (4. – 5. 12.) a Slavnosti vánoční pyramidy 11. – 12. 12.). Vánoce v Drážďanech však nejsou pouze slavný Štrýclmarkt. Mimo tohoto tradičního vánočního trhu se zde konají i další tématické adventní trhy. Jedním z nich je například „Advent na Neumarktu“, který vás zavede do dob dávno minulých a vrátí čas o více než 100 let, do doby mezi roky 1830 a 1920. Zcela v tomto duchu nabízejí na historickém vánočním trhu řemeslníci, umělci a prodejci v dobových kostýmech tradiční i ručně vyrobené výrobky vysoké kvality.

„Obdivovat můžete tiskaře, řezbáře, malíře písma, kloboučníky, brašnáře, zlatníky, výrobce čokolády, bonbonů a mnohé další. Hned vedle se můžete projít po malém, idylickém trhu u kostela Frauenkirche a nechat se unést kouzelnou atmosférou uličky Münzgasse, osvětlené vánočními světly a velkými vánočními hvězdami z Herrnhutu. Letos poprvé se koná také labužnický vánoční trh v romantického nádvoří paláce Kurländer Palais,“ zveSusanne Gertoberens z drážďanského kulturního centra.

Na adventní trhy se můžete vydat také do německo–polského Zhořelce, kde potrvají, stejně jako v Žitavě, do 19. prosince. V polské Jelení hoře se letos bohužel adventní trhy nekonají vůbec.

Liberecký deník 2.12.2010 Jana Švecová

Názory čtenářů

zde se můžete k tématu vyjádřit nebo reagovat na názory jiných lidí...

 přidat komentář