Nejstarší německý vánoční trh založil český král

   (lh)
2010-12-17
Budyšín – Nikoliv slavný drážďanský Strietzelmarkt, ale budyšínský Wenzelsmarkt je tím nejstarším vánočním trhem v Německu. Jeho tradici před 626 lety v roce 1384 odstartoval český král Václav IV., který městu dal povolení takovou akci pořádat. Jméno po svém zakladateli trh nese dodnes.


Založení trhu v Budyšíně bylo natolik významnou akcí, že se o ní zmiňovaly dokonce i tehdejší kroniky. Podle nich král Václav IV. udělil v roce 1384 Budyšínu povolení pořádat slavnostní trh s masem. Ode dne svátku svatého Michaela se tak každému řezníkovi povolovalo na veřejném prostranství prodávat maso a další uzenářské pochoutky. Toto právo řezníci využívali až do doby Vánoc a založil tím tradici městského vánočního trhu.

Dnes patří budyšínský Václavský trh k jedněm z nejvelkolepějších a největších vánočních trhů v Německu a zdatně si konkuruje s vánočním trhem v Drážďanech. Každoročně na něj zavítají tisíce lidí, na které čeká řada přitažlivých akcí. Samotný trh doprovází bohatý program.

„Tradicí je například vystoupení dětí z budyšínských škol na při odstartování trhu, které svým zpěvem vítají Ježíška (v Německu je to Weihnachtsmann) a společně s tím otvírají čas adventu. Kromě toho se návštěvníci mohou těšit na nejrůznější veřejná čtení, loutkové divadlo, filmové projekce a mnoho jiných akcí,“ zve všechny zájemce tiskový mluvčí města Budyšína André Wucht. Každoročně do předvánočního Budyšína dorazí okolo devadesáti řemeslníků, umělců a prodejců, aby zde po dobu více jak tří týdnů nabízeli své zboží a bavili příchozí návštěvníky.

„Jejich záměrem je přitom vytvořit atmosféru jedinečného středověkého trhu a zdůraznit tak dlouhou tradici budyšínských vánočních trhů,“ doplňuje Wucht. Češi o budyšínském vánočním trhu vědí a každoročně na něj zavítají ve velkém počtu.

Velký příliv českých návštěvníků zaznamenává Budyšín podle Wuchta hlavně z Jablonce nad Nisou, které je partnerským městem Budyšína. Také se je na co dívat! Lidé se mohou těšit na překrásně vyzdobený vánoční trh a širokou nabídku nejen zboží nejrůznějšího charakteru, ale také řadu akci.

Bohatý program
Budyšínský Václavský trh čeká poslední adventní víkend. Jeho slavnostní zakončení se odehraje v neděli 19. prosince. Do té doby na příchozí návštěvníky čeká například hodina pohádek v pátek od 14:00, sobotní vánoční koncert v Německo-Lužickosrbském divadle (Deutsch-Sorbisches Volkstheater) od 15:00 a od 19:30 a adventní koncert od 17:00 v Michaelisově kostele (Michaeliskirche).

V neděli návštěvníci mohou zhlédnout pohádku o Jeníčkovi a Mařence od 11 hodin v Německo-Lužickosrbském divadle, poslechnout si předčítání z lužickosrbské literatury od 11:00 v Budyšínském hradním divadle (Bautzener Burgtheater), navštívit rodinné odpoledne v Lužickosrbském muzeu od 15:00, od 16:00 se stát diváky loutkové pohádky v Budyšínském hradním divadle anebo si poslechnout vánoční dechovou hudbu od 18:30.
Stejně jako po celou dobu konání trhu připravili organizátoři i v těchto dnech pro návštěvníky otevírání okénka z adventního kalendáře a večerní divadelní představení v Německo-Lužickosrbském divadle.

Liberecký deník 17.12.2010 Michael Huml

Názory čtenářů

zde se můžete k tématu vyjádřit nebo reagovat na názory jiných lidí...

 přidat komentář