Setkání přes hranice

   
2011-05-30
Setkání přes hranice tentokrát v Budyšíně, ale i ve VarnsdorfuČR/Německo - Díky projektu „Městská knihovna Varnsdorf – Setkávání přes hranice“ byly otevřeny v květnu hned dvě výstavy.

Ta první v galerii varnsdorfské městské knihovny (v objektu Městského centra pro kulturu a vzdělávání v Otáhalově ulici) je věnována obrazům - převážně akvarelům - lužickosrbsko-českého malíře a dlouholetého profesora na rumburském gymnáziu Hanuše Härtela. Ta druhá, v saském Budyšíně, zase varnsdorfské malířce Kateřině Zákoutské.


Zajímavá výstava Hanuše Härtela

O vernisáž byl značný zájem, nemocný malíř se však osobně nemohl zúčastnit, ale zaslal obdivovatelům svého umění dopis, v rámci něhož jim zprostředkovaně poděkoval. Oficiální představení malíře a obsahu výstavy si vzal na starost zkušený moderátor Martin Louka, toho času také starosta města, který současně zastupoval lead partnera projektu, v rámci něhož je výstava pořádána. „Obrazy malíře-autodidakta Hanuše Härtela se stanou srdeční záležitostí většiny těch, kteří je uvidí.

Jsou srozumitelné, řemeslně dokonalé a hlavně jsou prožité v plenéru. O to bližší jsou lidem,“ uvedl M. Louka. Výstava u návštěvníků vernisáže, kteří mimo jiné také obdrželi zdarma „minikatalog“ věnovaný životu a dílu H. Härtela, sklidila velký úspěch.
Zájemci mohou výstavu zhlédnout v provozní době městského centra, tedy v pracovní dny od 9.00 do 18.00 hodin a v sobotu od 8.00 do 12.00 hodin, a to až do první poloviny září.


Kateřina Zákoutská v saském Budyšíně

O necelý týden později byla také otevřena výstava mladé varnsdorfské malířky Kateřiny Zákoutské v saském Budyšíně, a to v prostorách Zeleneho wobchodu (Der Grüne Laden), přímo vedle budyšínské radnice. Výstava byla spojena s přednáškou autorky o současném českém moderním umění. Hudební doprovod obstarala lužickosrbská písničkářka Lydija Jaworkec.


„Vernisáž byla velmi příjemným setkáním lidí se zájmem o kulturu a výtvarné umění zejména,“ sdělil Deníku koordinátor projektu Milan Hrabal a dodal: „S Lýdií Jaworkec počítáme na samostatný koncert ve Varnsdorfu. Je to velmi nadějná začínající autorka.“ Zástupce spolupořadatele výstavy Zwjazku serbskich wuměłcow Měto Benada o výstavě řekl: „Abstraktní obrazy Kateřiny Zákoutské jsou dynamické a barevně průzračné. Myslím, že volba českého partnera představit saskému publiku právě tuto autorku byla šťastná.“


Akce se zúčastnily více než dvě desítky zájemců, mimo jiné také zástupci saského projektového partnera Zwjazku serbskich wuměłcow, saského parlamentu a redaktoři saského tisku. I zde byl zájemcům k dispozici zdarma tradiční barevný „minikatalog“ věnovaný malířce. Výstava potrvá do 20. července a veřejnosti je přístupná od pondělí do pátku v době od 9.00 do 18.00 hodin.


Realizaci projektu spolufinancuje Evropská unie z Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF): „Investice do vaší budoucnosti“ v rámci programu Cíl 3 / Ziel 3.



Milan Hrabal, Ludmila Veselá

Ústecký deník 30.5.2011

Názory čtenářů

zde se můžete k tématu vyjádřit nebo reagovat na názory jiných lidí...

 přidat komentář