Jan Kilian: slavný emigrant

   
2011-10-13
Varnsdorf, Německo /ZAJÍMAVOSTI OD SOUSEDŮ/ - Kněz a autor náboženských písní Jan Kilian se narodil 22. března 1811 jako syn majitele prodejny potravin v Delanech (Döhlen am Czorneboh).

Absolvoval gymnázium v Budyšíně a po studiu evangelické teologie v Lipsku se v roce 1837 stal farářem ve farnosti sasko-lužickosrbské obci Kotecy (Kotitz) u Wósporku (Weissenberg). V roce 1848 vyslyšel prosbu tzv. staroluteránců a stal se kazatelem v obcích Wukranćicy (Weigersdorf) a Klětnu (Klitten). Vrchnost však těmto věřícím nepřála. Proto na základě příznivých zpráv z Nového Světa doprovodil v roce 1854 skupinu téměř 600 Lužických Srbů, která na anglické plachetnici „Ben Nevis“ odplula do Ameriky.

V Texasu založili noví osadníci mj. obec Serbin (1855), nejdůležitější lužickosrbskou kolonii v zámoří, a připojili se k evangelicko-luteránské Missouri-Synodě. Jan Kilian zemřel 12. září 1884 ve své druhé vlasti v Texasu, daleko od rodné Lužice. Dvoustému výročí jeho narození byla věnována v Lužici značná pozornost.

Vzpomínka v Lužici i ve Varnsdorfu
Janu Kilianovi byl také věnován 33. ročník Svátku lužickosrbské poezie, který byl zahájen v severočeském Varnsdorfu. České publikum se seznámilo s Kilianovým životem a poezií v září na 15. mezinárodním setkání s básníky a poezií ve zdejší městské knihovně. „Kilianova poezie zazněla ve třech jazycích, obrazem doplnila vyprávění power-pointová prezentace a k tomu zahrály na živo pravé lužickosrbské dudy Tomasze Nawky,“ řekla nám ředitelka knihovny Ilona Martinovská. Zástupce druhého z pořadatelů akce - Zwjazku serbskich wuměłcow Alfons Wićaz k tomu dodal: „V posledních patnácti letech se Varnsdorf stal lužickosrbským ostrovem jistoty v České republice.“ Kilianovi byly pak věnovány ještě pořady v saském Budyšíně, Bukecích (Hochkirch), Wojerecích (Hoyerswerda) a braniborském Debsku (Debrick), obci poblíž města Cottbus.

Vrcholem byla dvoudenní konference s názvem Jan Kilian: Kněz básník emigrant v budyšínském Lužickosrbském muzeu. Sešla se zde řada významných osobností, vedle místních odborníků (mj. prof. Dr. Ludgera Udolpha z Drážďan) na sebe poutali pozornost hosté ze zámoří.

Zúčastnili se například pastor Walter A. Dube (Houston, Texas), Kiliánův životopisec prof. Dr. George R. Nielsen (Rapid-City, South Dakota), prof. William Schumacher (St.Louis, Missouri) nebo prof. Dr. Dr. David Zersen (Austin, Texas).

Hudba bez hranic
Trvalou hodnotou se jistě stane společný ediční počin Lužickosrbského evangelického spolku (Serbske ewangelske towarstwo) a Nadace pro lužickosrbský národ (Załožba za serbski lud): vydání CD s písňovou tvorbou Jana Kiliana. Exkluzivní edice je vybavena obsáhlým bookletem (92 stran!) obsahujícím vedle bohaté fotodokumentace trojjazyčné lužickosrbsko-německo-anglické texty o Kilianovi, interpretech hudby a především písňové texty převážně z dílny Kilianovy. Vše sestavil Jan Malink pod redakcí Trudly Malinkové, zvukovou část projektu řídila znamenitá lužickosrbská hudebnice Liana Bertóková.

Ve dvaadvaceti nahrávkách (téměř 80 minut) zní pod taktovkou Friedemanna Böhmeho velebná hudba nesoucí se nad věky. Příjemný baryton Geralda Schöna, varhany Oksany Weingard-Schönové a Felikse Brojera a zvukově čisté sbory Serbskeho ludoweho ansamblu a Lužickosrbského gymnázia (uváděný také jako sbor 1. Serbskeje kulturne brigády) to všechno dohromady je zárukou kvality.

V samotné tvorbě Kilianově jsou vedle sebe smutek i naděje. Domov je v ohrožení, ale pevná víra ve vlastní národ a Boha nedá nikomu padnout, to zaznívá například v písni Zbudźenje Serbow z roku 1846: „Nebesa plná mračen visí / nad lužickosrbským krajem / ostré vichry se z pustin zvedají / krásné časy míjejí. / Srbové, zachovejte věrnost / jazyku a víře svých otců.“

Zpracoval Milan Hrabal
.

Názory čtenářů

zde se můžete k tématu vyjádřit nebo reagovat na názory jiných lidí...

 přidat komentář