Vlakem do německého pohraničí

   
2012-06-09
Možnosti výletů - třeba i víkendových - s využitím železničních spojení a levných jízdenek nabízejí České dráhy.
Pro jarní výlety a přeshraniční cesty lze zmínit Libnet+ (oblast Horní Lužice v minulosti spojená s Českým královstvím - Žitava, Budyšín, Zhořelec). SONE+DB (více destinací v Sasku i Bavorsku, např. Drážďany, Řezno), Labe-Elbe (Saské Švýcarsko, Drážďany. Míšeň, Moritzburg), Egronet (příhraniční oblast na pomezí Karlovarského kraje, Bavorska, Saska, Durynska).
Jde o jízdenky, s nimiž může jedna osoba cestovat v daném regionu po celý den za částky okolo 200 Kč, malé skupiny (různě podle slevy) pak za cenu obvykle kolem 400 Kč.
Jízdenka Labe-Elbe platí v oblasti Ústeckého kraje a v okolí Drážďan, je s ní snadné procestovat prakticky celou oblast Saského Švýcarska, navštívit pevnost Königstein, saské hlavní město Drážďany. Tam platí také na tramvaje a autobusy, takže je velmi snadný pohyb po celém městě až např. po zámek Pilnitz nebo opačným směrem dál do Míšně se slavnou manufakturou (muzeum a ukázky výroby porcelánu včetně českého komentáře) nebo na zámek Moritzburg, známý z pohádky o Popelce s Libuškou Šafránkovou.
Jízdenka EGRONET platí v Karlovarském kraji a v příhraničních oblastech Saska a Bavorska. Atraktivní možností této jízdenky je bezplatná přeprava jízdního kola, což může být výhodné spojení s cestou po místních cyklostezkách. Jízdenky SporoTiket Evropa jsou určeny pro cesty např. do Varšavy, Budapešti, několika míst v Rakousku, v Německu a na Slovensku.
Pro ilustraci, některé ceny jednosměrných jízdenek: Berlín od 740 Kč, Mnichov/Norimberk od 485 Kč, Budapešť od 485 Kč, Vídeň od 485 Kč, Štýrský Hradec (Graz) od 740 Kč, Košice od 561 Kč, Bratislava od 383 Kč, Varšava od 485 Kč.

***

Podrobné informace jsou k nalezení na internetové adrese * www.cd.cz/mezinarodni

Právo 11.5.2012 (Zdroj ČD

Názory čtenářů

zde se můžete k tématu vyjádřit nebo reagovat na názory jiných lidí...

 přidat komentář