Vzájemné návštěvy přinášejí výsledky

   (RC)
21.9.2001
Zasedání předsednictva Domowiny 22. září se zúčastnili i poslanci Kopecký a Kohlíček. Jednali i o tématu samosprávy a školství a vzniku samostatného slovanského gymnázia v Budyšíně dle závěrů, na kterých se dohodli v Praze na setkání s ministrem školství Eduardem Zemanem a ministrem životního prostředí Milošem Kužvartem o dva dny dříve. Potom se odebrali do Parlamentu, kde hovořili s poslanci Vladimírem Laštůvkou (ČSSD), Waltrem Bartošem (ODS) a Jaromírem Kohlíčkem (KSČM). Ministerstvo školství poskytne Srbům stejné podmínky jako slovenským studentům, tedy ubytování a studium zdarma.
Další návštěva proběhla na okresním shromáždění ČSSD v Podsedicích u Litoměřic, Jan Nuk a další zástupci Domowiny se setkali s místopředsedou vlády Miroslavem Grégrem a informovali jej o aktuálním dění. Grégr přednesl zdravici premiéra Zemana.
Do třetice přijal předseda vlády Miloš Zeman 23. října delegaci Domowiny pod vedením předsedy Jana Nuka to byli Křesćan Baumgärtel, Benedikt Dyrlich, Jurij Łušćanski a Milan Hrabal. Ve vřelém rozhovoru činovníci poděkovali za podporu, informovali Zemana o současné situaci, načež on slíbil, že se bude snažit, aby Německo nesnižovalo šestnáctimiliónový příspěvek a MŠMT upozornilo saské kolegy na lužickosrbskou problematiku. Dále bude usilovat o včlenění lužickosrbské kultury do česko-německých styků a zesílení česko-lužických styků. Spiritem agentem česko-lužických politických kontaktů je opět poslanec Robert Kopecký.

SN 21. 9., 24. 9., 8. 10. a 24. 10. 2001

Názory čtenářů

zde se můžete k tématu vyjádřit nebo reagovat na názory jiných lidí...

 přidat komentář