Češi chtějí ubránit lužickou školu

   (MM)
24.7.2003
Hrádek nad Nisou, Drážďany - Zachránit jednu z posledních slovanských lužickosrbských škol v německém městě Chrostwitz chce pomoci kromě poslanců a různých spolků také Občanské sdružení Trojmezí v Hrádku nad Nisou. Aktivisté se totiž bojí o unikátní lužickosrbskou kulturu, do značné míry provázanou právě s příhraničními oblastmi Libereckého kraje. Uzavření školy by mohlo mít osudové důsledky pro lužickosrbský národ. U něj odborníci již několik let varují, že mu hrozí vymření.
O ukončení činnosti školy od školního roku 2003 - 2004 rozhodlo před časem saské ministerstvo kultury. Důvodem je především nízký počet žáků. "Škola v Chrostwitz měla letos sedm žáků, loni také. Protože v Sasku je potřeba mít ve třídě alespoň dvacet dětí, rozhodli jsme se ji uzavřít. Nevyplácela se. Neradi rušíme školy, ale nic jiného nám nezbývalo," vysvětlil Dieter Herz, mluvčí saského ministerstva kultury. V okolí uzavřené školy zůstaly ještě další dvě. "Nejsou od sebe daleko, jen několik kilometrů. Děti ze zrušené školy budou nyní chodit tam."


Nemilosrdný limit

O tom, že by snížili počet žáků, nutný k zachování školy, na ministerstvu ani v těchto výjimečných případech neuvažují. "V každém německém regionu je to jiné. U nás je ten počet stanovený na dvacet dětí a snižovat jej nebudeme," prohlásil Herz. Právě limit dvaceti žáků na třídu je podle předsedy koordinační rady projektu Lužice a EU Jiřího Týře nemilosrdný. "Uplatnění předpisů neodpovídá evropským ani českým zvyklostem při chování státu k národnostním menšinám. V Česku třeba stačí, aby v menšinové třídě bylo deset dětí," uvedl Týř.
V Německu je celkem dvanáct středních a základních lužickosrbských škol. "Máme strach, že postupně dojde jistě ze stejných důvodů k uzavření dalších lužickosrbských škol. Nakonec by mohla zůstat jen jedna. Tendence takové jsou," upozornil jednatel lužickosrbské organizace Domowina Bjarnat Cyž. To by podle něj mohlo mít vážně důsledky na zachování výjimečnosti kultury nejmenšího slovanského národa v Německu.
Mluvčí ministerstva tvrdí, že za uzavřením školy nestojí rasismus. "O tom jsem nic neslyšel. Rozhodně v tom není žádné utlačování. Menšiny zde podporujeme," říká. Jiné dvojjazyčné školy by se podle něj už zavírat neměly. "Neuvažujeme o tom," tvrdil Herz.
Jak jednatel Domowiny zmínil, organizace nedoufá, že by ministerstvo vyhovělo žádosti a školu neuzavíralo. "Chceme zachránit další školy," poznamenal Cyž. Pomoci lužickosrbských školám by mohla také Česká republika. Rozšířila by se spolupráce s českou vzdělávací soustavou a prostředky na provoz lužickosrbských škol by bylo možné získat jako příspěvek od Evropské unie.

MF DNES 24.07.2003 (frk, jan)

Názory čtenářů

zde se můžete k tématu vyjádřit nebo reagovat na názory jiných lidí...

 přidat komentář