Lužičtí Srbové v Praze vypískali Schrödera

   (MM)
5.9.2003
PRAHA - Demonstraci, která začala v půl dvanácté, pořádala Společnost přátel Lužice a objevili se na ní i příslušníci této národnostní menšiny žijící v Německu.
"Rušením škol v Lužici je ohrožena samotná existence této menšiny," prohlásil na setkání Leoš Šatava, vysokoškolský pedagog a předseda společnosti.
"Požadujeme, aby si Německo uvědomilo svoji zodpovědnost, jakou má vůči Lužickým Srbům, a nepřispělo k tomu, že by tento národ na prahu 21. století nakonec zanikl," dodal.

Průvod s transparenty se za sporadického provolávání hesel jako "Vivat Lužice" nebo "Srbové zůstanou" odebral k německému velvyslanectví, kde účastníci předali protestní nótu.
V čele pochodu šli dokonce i dva poslanci Parlamentu ČR Robert Kopecký (ČSSD) a Jaromír Kohlíček (KSČM), z nichž hlavně vládní poslanec Kopecký patřil k nejaktivnějším a nejhlasitějším demonstrantům.
Celé shromáždění skončilo krátce po poledni u budovy sídla České vlády, kde protestující rovněž předali nótu. A navíc vyprovodili německého kancléře, který právě odjížděl z tiskové konference, hlasitým skandováním a pískotem.

Michal Procházka, on-line magazín deníku PRÁVO & portálu Seznam.cz, 5.9.2003


Názory čtenářů

zde se můžete k tématu vyjádřit nebo reagovat na názory jiných lidí...

 přidat komentář