V Praze demonstrovalo 30 lidí za zachování lužickosrbské školy

   (MM)
5.9.2003
PRAHA 5. září (ČTK) - Proti zrušení druhého stupně lužickosrbské základní školy v Chrósćicích v Sasku dnes v Praze protestovalo asi třicet lidí z České republiky i Německa. Zamýšlené rušení školy podle demonstrujících může znamenat vážné ohrožení budoucnosti lužickosrbského společenství. Předali proto otevřený dopis na německém velvyslanectví a na Úřadu vlády, kde v té době jednal premiér Vladimír Špidla s kancléřem Gerhardem Schröderem.

Zhruba třicet lidí s červeno-modro-bílými lužickosrbskými vlajkami a transparenty se vydalo z Malostranského náměstí nejprve k velvyslanectví a pak zpět přes náměstí k vládní budově. "Je to pro nás existenciální záležitost, a tak budeme bojovat, dokud škola nebude obnovena," řekl novinářům Heiko Kosel, Lužický Srb a poslanec saského zemského sněmu. Místopředseda české Společnosti přátel Lužice Radek Čermák řekl, že demonstranti chtějí dát najevo kancléři Schröderovi, že "i v Praze mají Lužičtí Srbové přátele".

Podle předsedy společnosti Leoše Šatavy je nutnost zachování jazyků a kultur v Evropě chápána jako cennost. "Německo by si mělo uvědomit odpovědnost, kterou vůči Lužickým Srbům má," prohlásil na shromáždění Šatava. Chrósćice jsou symbolem problémů Lužice, podotkl. Asimilace této národnostní menšiny podle něj pokračuje i v současné době. V letošním školním roce tak do škol, kde se vyučuje v jejím mateřském jazyce, nastoupilo jen mezi 50 až 60 dětmi.

Děti z lužickosrbské menšiny v Německu mají nyní možnost navštěvovat dvě čistě lužickosrbské školy a zvláštní třídy v dalších šesti školách. Třídy ale musí mít nejméně 20 dětí a těch nyní kvůli klesající porodnosti ubývá.

Školy navíc pro Lužické Srby neznamenají jen vzdělávací instituce. Srbská škola je podle nich jedním z mála posledních veřejných prostorů, kde mohou uplatňovat živě svou mateřštinu, kde mohou děti vyrůstat v přirozeném jazykovém prostředí a mohou utvářet své národní vědomí.

Vleklý spor kolem uzavírání tříd s lužickosrbskou výukou v německé spolkové zemi Sasko provázely konflikty již v roce 2001. Tehdy byla uzavřena jedna třída a nakonec celá střední škola s lužickosrbským vyučovacím jazykem v obci Crostwitz. Osudy slovanské menšiny v Německu a německé v Česku se dostaly i na pořad Česko-německého diskusního fóra.

Společnost přátel Lužice považuje nynější uzavření školy za podkopávání snahy mnohých evropských i německých institucí o podporu menšin. V neposlední řadě jde podle ní také o porušení mezinárodních závazků spolkové republiky.


ČTKK, 5.9.2003

Názory čtenářů

zde se můžete k tématu vyjádřit nebo reagovat na názory jiných lidí...

 přidat komentář