Protestní setkání při příležitosti návštěvy německého kancléře G. Schrödera

   (MM)
5.9.2003
Z protestního setkání
Demonstrace byla zahájena na rohu Malostranského náměstí a Mostecké ulice. Po projevu předsedy Společnosti přátel Lužice Leoše Šatavy místopředseda Hanuš Härtel přečetl tiskové prohlášení, poté Měrka Kozelowa z Budyšína přečetla svoji báseň "Hrobaři jdou". Z prominentních hostů se účastnili poslanci Robert Kopecký, Jaromír Kohlíček, Hajko Kozel a referent Domowiny pro zahraničí Jurij Łušćanski.
Průvod demonstrantů vyzbrojen transparenty a lužickými zástavami prošel ulicí Tržiště nahoru k německému velvyslanectví a zpět Mosteckou, kolem Lužického semináře na Nábřeží Dr. Edvarda Beneše k Úřadu vlády. Na obou místech byly předány protestní dopisy.
Část demonstrantů (přibližně čtyřicet) ještě do 14 hodin čekala u výjezdu z Úřadu vlády na kancléřův odjezd. Ten skandujícím rozpačitě zamával zpod kouřového skla.

Demonstraci zaznamenaly zpravodajské servery a čtenáři o Lužických Srbech diskutovali na fórech u příslušných článků (www.novinky.cz, www.lidovky.cz, www.halonoviny.cz, méně www.ceskenoviny.cz, www.idnes.cz a www.ihned.cz). V průběhu dne informovaly o demonstraci přinejmenším všechny stanice Českého rozhlasu, BBC a Večerník ČT. Zmínka byla ve hlavní zpravodajské relaci ČT i na Nově. V sobotu vyšly zprávy v denících Právo, Haló noviny a Večerníku Praha. Lidové a Hospodářské noviny se zmínily. Mlčela Mladá Fronta Dnes. Zřejmě nejobjektivnější zprávu přinesla stanice BBC v pořadu Svět o šesté. ČTK uvedla bohužel nepřesnou informaci o naší demonstraci na podporu Lužických Srbů. Nebylo nás 30, nýbrž 80. Vysvětlením může být, že jsme s novináři diskutovali ještě před začátkem demonstrace. Tento počet pak převzala další média.

Z protestního setkání
Kancléř G. Schröder demonstrující odkázal na příslušný zemský úřad, protože prý případ jedné školy nemůže ze své funkce ovlivnit (Český rozhlas, 5.9.2003). Na tiskové konferenci uvedl, že v Německu žije osm milionů cizinců a příslušníků národnostních menšin, pro které jeho vláda dělá hodně. "Pokud jde o konkrétní případ jedné školy, jde o záležitost příslušných zemských úřadů, v tomto případě saských, které kancléř nemůže nijak ovlivnit," řekl (www.lidovky.cz, 5.9.2003). Kancléř Schröder se také vyjádřil: "Já, kancléř v Berlíně, jsem příliš malý pán na to, abych zemským vládám nařizoval, jaké školy mají zachovat" (LN, 6.9.2003).
Dalšími problémy, se kterými se Lužičtí Srbové potýkají, jsou nedodržování zákonných práv (např. pracovníci úřadů neovládají lužickou srbštinu), každoroční snižování finančních příspěvků prostřednictvím Nadace lužickosrbského národa, velká nezaměstnanost (reálně až třetinová) a nově i uzavření německo-lužickosrbského divadla v Budyšíně. Na tyto věci má spolková vláda bezprostřední vliv.

Názory čtenářů

zde se můžete k tématu vyjádřit nebo reagovat na názory jiných lidí...

 přidat komentář